Держсекретар Його Святості: в Римській курії були і є святі
  • Пон, 10/02/2014 - 22:23

Римська курія повинна бути "гнучким" і "менш бюрократичним" інструментом на службі "єдності та місії Церкви в сучасному світі", переконаний архиєпископ П'єтро Паролін, Держсекретар Його Святості Папи.

В інтерв'ю італійському виданню "Avvenire" єрарх зосередився на багатьох актуальних темах: від співпраці з Первосвящеником і ролі ватиканської дипломатії, до перетворень в Римській курії і збройного конфлікту в Сирії.

Майбутній кардинал зауважив, що його стиль "не може бути стилем Папи Франциска", але тим не менш, він відчуває глибоку єдність зі Святішим Отцем. Єрарх переконаний, що метою ватиканської дипломатії має бути допомога народам в "побудові гуманного і братнього світу", в якому найбільш захищеними будуть "найслабші та вразливі".

Говорячи про "перетворення в Церкві", до яких "з наполегливістю" закликає Папа, архиєпископ Паролін зазначив, що вони повинні стосуватися і Римської курії. На його думку, Держсекретаріат повинен прийняти на себе "повну готовність до душпастирського навернення, запропонованого Папою Франциском"  і стати "зразком для всієї Церкви".

Єрарх зізнався, що "завжди існує спокуса зловживання владою" і Римська курія "цієї небезпеки не уникла й не уникне". Тому не достатньо тільки реформування структур, потрібно, щоб цей процес супроводжувався "постійним особистим наверненням", хоча в Римській курії, переконаний єрарх, "були і є святі".

Коментуючи зміни в Інституті релігійних справ - Ватиканському банку - Держсекретар зауважив, що управління грошима повинно бути  "пронизане євангельськими принципами" і направлене на "потреби життя і місії Церкви".

Архиєпископ Паролін нагадав також про діяльність Святого Престолу на користь миру у світі. У першу чергу він підкреслив зусилля самого Папи Франциска - "першого в дипломатії Святого Престолу" - для мирного вирішення конфлікту в Сирії. Він переконаний, що для досягнення цієї мети міжнародне співтовариство має розробити "реалістичну дорожню карту".

За матеріалами http://be.radiovaticana.va