Десять фактів про залежність
  • Втр, 28/02/2017 - 20:29

Священик Дмитро Польовий, керівник осередку тверезості «Знамення», голова підкомісії «За тверезість життя» Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ, розповів про те, у чому полягає небезпека будь-якої залежності.

 

-  Алкоголь – хімічна сполука, яку можна використати на добро або на зло. Священик на Літургії, прикликаючи Святого Духа, перетворює вино на Кров Христову. Залежна людина, вживаючи вино, руйнує своє життя.

-  Немає вроджених схильностей до залежності. Залежність – радше банальне людське бажання отримати задоволення, не докладаючи великих зусиль.

-  Алкоголізм зачіпає чотири складові людської особистості – руйнує тіло, психіку, душу та соціальне становище.

-  Алкоголізм – симптом духовної кризи.

-  Узалежнений, щоб вилікуватися, повинен усвідомити погані наслідки своєї неправильної поведінки.

-  Допомога узалежненому, який не визнає свою залежність, розпочинається із праці з його рідними та близькими.

-  На перешкоді зціленню від залежності стоять страхи людини. Насамперед такі люди не вірять, що можуть позбутися залежності; страх перед самим методом лікування, страх перед життям без алкоголю.

-  Пивний алкоголь – найстрашніший, бо найбільш розповсюджений. Людина, яка легко ставиться до споживання пива, є в групі ризику алкоголізму.

-  Якщо людина випиває з радісної нагоди (наприклад, весілля), то це ще не є ознакою алкоголізму. Та коли людина випиває з горя чи для зняття стресу, тоді це пряма дорога до залежності.

-  Будь-яка залежність є дуже небезпечною, бо руйнує особистість. Замість того щоб використовувати свої сили для конструктивних речей, людина витрачає їх на те, що її руйнує.