Десятина. Яке її призначення? Куди і коли її віддавати?
  • Пон, 10/12/2018 - 16:41

„Даватимеш точно десятину з усього врожаю твого посіву, з того, що виросте в полі щороку. І їстимеш перед Господом, Богом твоїм, на місці, яке вибере він, щоб там поставити своє ім’я, десятину твого зерна, твого молодого вина й твоєї олії й перваків твоєї високорослої та дрібної скотини, щоб ти навчавсь, поки життя, боятися Господа, Бога твого“ (Вторзаконня 14:22-23).

Бог повинен бути на першому місці у різних ділянках нашого життя. Такий принцип діє і щодо десятини: повертаємо десять відсотків свого доходу Богові.

Ось чотири вірша, де пояснюється, що обіцяє Бог тим, хто віддає десятину, яке її призначення, куди і коли її віддавати.

По-перше, з Приповідок 3: 9-10 ми дізнаємося, що обіцяє Бог тим, хто віддає десятину:

„Шануй Господа тим, що ти маєш, та первоплодами всіх твоїх прибутків, і твої клуні будуть ущерть повні, твої винотоки вируватимуть молодим вином“.

Бог каже, що якщо ми жертвуватимемо першу частину нашого доходу, Він благословить нас достатком.

У Вторзаконні 14: 22-23 сказано:

„Даватимеш точно десятину з усього врожаю твого посіву, з того, що виросте в полі щороку. І їстимеш перед Господом, Богом твоїм, на місці, яке вибере він, щоб там поставити своє ім’я, десятину твого зерна, твого молодого вина й твоєї олії й перваків твоєї високорослої та дрібної скотини, щоб ти навчавсь, поки життя, боятися Господа, Бога твого“.

Бог не потребує наших грошей, але Йому потрібне те, на що вони вказують, — наше серце: Господь бажає, щоб ми довіряли Йому.

Куди віддавати десятину? Благодійному фонду? Або братові, у якого 3 роки немає роботи? Ні. Все це справи милосердя, а десятина висловлює наше поклоніння. Тому її потрібно віддавати Богу.

В Малахії 3:10 сказано:

„Приносьте всі десятини до комори, щоб була пожива в моїм домі, і таким робом випробуйте мене, – говорить Господь сил, – чи не відчиню вам загат небесних і не виллю на вас благословення понад міру?“.

У Старому Завіті десятини зберігалися в Храмі, а зараз — у вашій церкві.

Коли потрібно віддавати десятину? Під час богослужіння. В 1 Корінтян 16: 2 Біблія говорить:

„Першого дня тижня кожний з вас хай відкладає в себе, збираючи, що може заощадити, щоб збірок не робити тоді, коли сам прийду“.

Коли ми приносимо десятину Богу в перший день тижня (в неділю), — першу частину наших грошей в першу частину нашого дня, — тим самим ми говоримо Йому: „У моєму житті Ти — найважливіший“.

Зауважте, тут сказано „відкладає“. Тобто ми повинні планувати це! Віддавати десятину під впливом раптового імпульсу можна. Планувати необхідно, адже так ми проявляємо повагу до Божого плану про десятину і її призначення. Тоді ми побачимо, як Бог благословляє, діє через нас і виконує Свою обітницю в нашій долі!

Підготувала Наталія ПАВЛИШИН