Десятки церков Великобританії забарвилися в колір крові в знак солідарності з переслідуваними християнами
  • Птн, 24/11/2017 - 16:15

Десятки соборів, церков та інших будівель і споруд по всій Великобританії забарвилися червоним світлом на знак солідарності з християнами - жертвами сучасних гонінь. Акція «Червона середа» відбулася за ініціативою католицького фонду «Допомога Церкві в потребі».

Одією з найвідоміших будівель Лондона, біля якої 22 листопада було встановлено червоне підсвічування, став католицький Вестмінстерський собор.

На площі перед ним о 6 годині вечора відбулося богослужіння, в рамках якого хор Soul Sanctuary Gospel виконав духовні піснеспіви. Також були продемонстровані відеосюжети про сучасних мучеників, прозвучали свідчення християн, що живуть в тих країнах, де віра в Христа може спричинити за собою біди і страждання. Також із промовами виступили політики.

Серед виступаючих був депутат британського парламенту Джим Шеннон, голова міжфракційної групи з питань релігійної свободи та свободи віросповідання в світі, Мервін Томас, виконавчий директор «Християнської солідарності в усьому світі», сиро-яковитський архієпископ Атаназій Тома, єпископ-помічник католицької Вестмінстерської єпархії Ніколас Хадсон, регіональний президент громади Ахмадійя в Лондоні Ахсан Ахмеді.

Перед початком заходу відбулася хода з хрестом до площі Вестмінстерського собору від Британського парламенту, який також був підсвічений червоним.

До присутніх звернувся коптський єпископ Лондона, який, зокрема, сказав: «Дуже важливо, щоб ми залишалися разом - не тільки цього вечора, не лише в ті хвилини, коли наші будівлі підсвічені червоним ... Ми зібралися тут, в центрі Лондона, і думаємо, що ми тут одні. Але це не так - я запевняю вас, що ваші брати і сестри у всьому світі - християни і не тільки - глибоко зворушені вашим свідченням. Воно надає їм силу, надихає їх, дає їм зрозуміти, що вони не забуті».

Єпископ Ангелос також повідомив, що сьогодні в Єгипті налічується 13 млн. коптів - це найбільша Церква на всьому Близькому Сході, яка включає близько 80% християн цього регіону.» В сусідніх країнах багато з наших братів і сестер змушені були або емігрувати, або були вбиті» - додав він. Пакистанський підліток Ханна Чаудрі розповів про ситуацію в його країні, де «кожен рік 700 християнських дівчат викрадають, ґвалтують і примушують вступати в шлюб з мусульманами». «Середній вік жертв викрадень - 13 років, як і мені», - додав активіст, який висловив глибоке співчуття у зв'язку з тим, що світ не хоче помічати цих кричущих фактів.

У своєму слові на богослужінні національний директор британського відділення «Допомога Церкві в потребі» Невілл Керк-Сміт заявив: «У наші дні зовсім неприпустимо, щоб хтось був позбавлений роботи, житла, свободи - і навіть життя - за свої релігійні переконання. Однак це відбувається в багатьох частинах світу».

«Я дуже радий, що багато хто підтримує нашу кампанію щодо захисту прав людей сповідувати свою релігію без примусу, покарань і гонінь», - продовжив представник католицького фонду.

Керк-Сміт також розповів, що в Червону середу червоне підсвічування запалилося не тільки в багатьох містах Великобританії, але і в Ірландії, Гібралтарі, на Мальті, в деяких штатах США. З особливим розмахом акція пройшла на Філіппінах, де були підсвічені 47 соборів, 29 базилік і святинь.

До акції «Червона середа» приєдналися і християни Іраку - країни, в якій гоніння на Церкву здійснювалися з особливою жорстокістю в останні роки. Молитва пройшла біля стін халдо-католицького собору Божої Матері Неустанної Помочі в столиці Іракського Курдистану Ербілі.