Деякі факти про фільм «Страсті Христові»
  • Птн, 18/03/2016 - 12:35

Фільм Мела Гібсона «Страсті Христові» викликав у кінокритиків безліч суперечок ще до своєї прем'єри.

Велика кількість людей не згодна з подібною інтерпретацією подій, які були описані у Біблії. Більш того, багато хто вважає, що деякі події були показані надто реалістично і жорстко. У певних колах ходять чутки, що під час зйомки фільму, на деяких людей зі знімальної групи потрапляли удари блискавки.

Актор, який зіграв Ісуса Христа, Джеймс Кевізел, був вражений ударом блискавки в той час, коли знімалася сцена, де він висів на хресті. Даний епізод фільму знімався недалеко від Риму, у відокремленому місці. Тієї ж доби у Жана Мікеліні, помічника режисера, також вдарила блискавка. Ніхто з потерпілих не загинув, проте у деяких залишилися опіки на пальцях.

Однак не всі вірять у настільки дивовижні події. Як всім відомо, удар блискавки – це навіть не 220 Вольт, як у звичайній розетці. Це тисячі вольт, які пройшли по деяким членам знімальної групи, а виживають після такого одиниці. Багато хто вважає, що режисери інсценували вищевикладені події, з метою підвищення інтересу публіки до фільму. Обманювати глядачів не добре, тим більше, коли знімаєш фільм про Ісуса Христа.

Зйомки картини почалися 4-го листопада 2002 року в містах  Матера і Крако в Італії, тривали 10 тижнів, при бюджеті $25 мільйонів.

1lzXf-300x225

Після перегляду фільму Папою Римським Іваном Павлом II по всіх газетам пробігла інформація про те, що він схвалив картину. Через кілька тижнів представник Папи заявив, що нічого подібного він не говорив. Відповідати довелося одному з продюсерів картини, який зізнався, що трохи прибрехав.

Спочатку Мел Гібсон мав намір обійтися взагалі без субтитрів, проте згодом вони були додані.

Актор Джеймс Кевізел, який зіграв роль Христа, скаржився, що аж ніяк не штучно отримав батогом по спині. Потужний удар розсік йому плече. До сих пір на спині актора красується шрам довжиною в 14 дюймів.

0002-300x196

Попередніх квитків на фільм було продано більше, ніж на будь-який інший фільм в історії кіно. Крім того, «Страсті Христові» стали найкасовішим фільмом категорії «R».

100 мільйонів доларів з каси фільму Гібсон пожертвував Католицькій Церкві.

Сцени розп'яття були зняті у місті Матера на півдні Італії, недалеко від того місця, де П'єр Паоло Пазоліні знімав у 1965 році «Євангеліє від Матвія».

Сценарій фільму був написаний Мелом Гібсоном і Бенедиктом Фіцджеральдом на основі чотирьох канонічних Євангелій: від Матвія, від Марка, від Луки і від Йоана.

Мел Гібсон - католик-традиціоналіст. Він не згоден з Ватиканом з питання мови, якою повинні провадитися богослужіння. Гібсон вважає, що тільки латиною.

У фільмі цвяхи проходять крізь долоні, на Туринській плащаниці ж - крізь зап'ястя. Цвяхи крізь долоні не тримають вагу тіла розп'ятого.

jim-cavaziel-piensa-que-pelicula-la-pasion-de-cristo-arruin-su-carrera1-300x203

Кевізелу не довелося придумувати, як зображувати фізичні муки - він їх дійсно відчував. Від багатошарового гриму його тіло покрилося пухирями, і він не міг засинати. Хрест, який Кевізел ніс на Голгофу, важко назвати бутафорським - він важив близько 70 кілограмів. Хоча зйомки проходили взимку, актор був одягнений тільки в левову шкуру. Часто йому ставало так холодно, що він не міг говорити - його замерзле обличчя доводилося відігрівати, щоб він хоч трохи міг ворушити губами.

Гібсон знав, що йому знадобляться кращі в світі фахівці з гриму, щоб зробити сцени бичування і розп'яття якомога більш реалістичними. Для зйомок цих епізодів Джеймса Кевізела щодня гримували протягом семи годин.

А щоб покласти на тіло Кевізела кривавий грим, було потрібно близько 10 годин.

Фільм був заборонений в Кувейті і Бахрейні.

picpassionofchrist3-300x167

Щоб не показувати іудеїв винуватцями смерті Ісуса, у фільмі відсутні вигуки євреїв «Кров Його на нас і на нащадках наших!», які присутні в Євангелії (Мф.27: 25).

Фільм тримає першу сходинку у рейтингу найскандальніших і дискусійних фільмів в історії кіно (журнал «Entertainment Weekly» від 16 червня 2006 року).

Картина починається без традиційних стартових титрів. Всю інформацію про творців можна почерпнути лише у фінальних титрах.

Майя Моргенштерн, яка виконала роль матері Ісуса, під час зйомок була вагітна. Вона ретельно приховувала цю новину від всієї знімальної групи. У той момент, коли все з'ясувалося, замінити актрису вже не було можливим.

До речі, коли Джеймс брав участь у кастингу, він був повністю впевнений, що буде зніматися у фільмі, присвяченому віндсерфінгу. Втім, дізнавшись, що йому довірили роль Ісуса, не відмовився.