«Діалог цивілізацій» проти дискримінації християн на Близькому Сході і в Африці
  • Пон, 07/10/2013 - 19:00

Учасники 11– го форуму «Діалог цивілізацій», який завершився в суботу на Родосі, приділили багато уваги захисту християн на Близькому Сході, християнсько -ісламському діалогу і стрімкій політизації релігійного життя, включенню релігійних ідей в політичні процеси в різних країнах світу. Заступник генерального секретаря близькосхідної Ради Церков Еліас Аль-Халабі з Лівану привів статистичну інформацію, що свідчить про те, що «гуманітарна ситуація в Сирії стає гіршою з кожним днем». Він повідомив, що, за даними ООН, сирійський конфлікт вже забрав 70 тис. життів і близько 1,2 мільйона чоловік залишив без притулку, а за даними сирійської сторони, жертв конфлікту в кілька разів більше.

Представники всіх Церков, які були присутні на асамблеї, висловили стурбованість долею двох викрадених навесні в Сирії православних митрополитів, про яких досі точно нічого не відомо. У кулуарах форуму йшлося про те, що вони знаходяться в Туреччині, однак цьому немає підтвердження.

«Треба домовлятися з помірними мусульманами, які традиційно живуть у мирі з християнами», – запропонував священик Греко -католицької церкви в Йорданії Набіль Хаддат на круглому столі «Релігійні меншини на Близькому Сході і в Північній Африці». Як приклад готових до співпраці і допомоги мусульман він навів короля Йорданії Абдаллу, який, за словами священика, робить серйозні кроки для збереження християнського населення в регіоні. Ідею Хаддата в цілому підтримали й інші учасники дискусії. Вони покладають великі надії на заплановану на середину листопада міжнародну конференцію з мирного врегулювання конфлікту в Сирії.

Учасники щорічної сесії форуму «Діалог цивілізацій» закликали світове співтовариство до припинення дискримінації християн на Близькому Сході і в Африці.

На форумі пройшла презентація книги «Двадцять дві ідеї виправити світ» – збірника думок великих мислителів з ​​різних країн, що стосуються різних сфер життя. Видання ніби підводить підсумки десятирічної роботи форуму і пропонує заглянути в майбутнє. «Спочатку ми створили майданчик для обговорення складних питань сучасності і потім протягом усіх цих років намагалися створювати атмосферу незалежності та довіри для кожного, хто прибуває сюди», – сказав засновник «Діалогу цивілізацій», Володимир Якунін.

Родоський форум зібрав цього року близько 500 учасників з 60 країн. «Діалог цивілізацій» – це некомерційна неурядова міжнародна організація, заснована в 2002 р. з метою пошуку альтернативних шляхів світового розвитку в умовах глобалізації.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va