Дієцезія Папи організовує симпозіум про актуальність енцикліки «Pacem in terris»
  • Суб, 04/03/2023 - 12:51

Вікаріат Римської дієцезії та Папський Латеранський Університет запрошують поглибити багатство та актуальність останньої енцикліки святого Івана ХХІІІ.

За два місяці до своєї смерті, 11 квітня 1963 р., святий Іван ХХІІІ проголосив енцикліку «Pacem in terris» (Мир на землі). Документ відразу привернув до себе увагу далеко за межами Церкви й досі зберігає свою актуальність. З нагоди шістдесятиріччя цієї енцикліки Бюро соціального душпастирства Римської дієцезії в співпраці з навчальної програмою «Науки про мир» Папського Латеранського Університету, організовує симпозіум, який відбудеться 9 березня в Латеранському палаці.

«Хоча Берлінська стіна в той час була символом поділу світу на два майже за визначенням ворожі ідеологічні блоки, – зазначає монсеньйор Франческо Пеше, очільник відділу соціального душпастирства, – Папа Іван ХХІІІ не обмежився закликом до примирення між цими двома світами, але поставив шукання миру в ширшу й багатшу екзистенційну перспективу, з метою окреслення сенсу та вродженої цінності гідності людської особи. Католицька Церква 1962 року розпочала Другий Ватиканський Собор, заявивши про бажання та необхідність церковного оновлення та відновлення, яке серед багатьох різних речей передбачало глибший діалог із сучасним світом».

За словами священика, цей діалог повинен і далі тривати, спонукуваний нагальність миру та примирення. З цього й зродилася ідея присвятити вечір роздумам над цією енцеклікою. «Велика здатність Івана ХХІІІ відчитувати знаки часу утверджує нас в постійних зусиллях на користь миру, проти неморальності та безглуздя війни», – додав монсеньйор Франческо Пеше.