Діла милосердя – головний шлях євангелізації. Папа Франциск під час Святої Меси в Кампобассо
  • Нед, 06/07/2014 - 00:45

Думками про Церкву, як про люд, що служить Богові та живе дарованою Ним свободою поділився Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив на колишньому стадіоні в центральноіталійському містечку Кампобассо у суботу, 5 липня 2014 року. На богослуження з Наступником святого Петра зібралося понад 100 тисяч вірних, що вдвічі перевищує кількість населення міста. Серед учасників Святої Меси у Кампобассо не бракувало й представників української громади. Вони прибули з різних місцевостей регіону Молізе, зокрема з Ізернії, де є невелика українська спільнота. Найбільше прочан прибуло з Авелліно, що у регіоні Кампанья, віддаленого приблизно 100 кілометрів від Кампобассо. Там є численна українська громада, заснована ще у 2003-2004 роках, яку від 2007 року очолює о. Роман Кривий. Українській греко-католицькій громаді Авелліно та провінції передано для користування храм Пресвятої Богородиці Салетської.

Безпосередньо на місці проведення богослуження – колишньому стадіоні, помістилися лише служителі та коло 20 тисяч вірних, всі інші заповнили прилеглу площу та брали участь у спільній молитви завдяки трансляції на телеекранах. По завершенні Меси всі мали змогу вітати Святішого Отця, який проїхав між секторами панорамним автомобілем.

«Мудрість визволила від страждання тих, які їй служили». У світлі цього уривка зі старозавітної Книги Мудрості, на прикладі праотців Якова та Йосифа, Папа зазначив, що Бог ніколи не стоїть осторонь людських подій, а Своєю мудрістю стає на боці найслабших, дискримінованих і пригноблених, які з повним довір’ям покладаються на Нього. І цей досвід, за його словами, вказує на «два суттєві аспекти життя Церкви: Церква – це люд, який служить Богові, Церква – це люд, що живе у дарованій Ним свободі».

«Служіння Богові відбувається різними способами, зокрема, на молитві й через адорацію, через звіщення Євангелія та свідчення милосердної любові», – сказав Святіший Отець, вказавши на прообраз Церкви – Непорочну Діву Марію, «Господню Слугиню», Яка отримавши ангельську благовість та зачавши Ісуса, поспішила до своєї родички Єлизавети, щоб їй допомогти.

«Таким чином Вона показала нам, що упривілейованим шляхом служіння Богові є служіння потребуючим ближнім», – наголосив Наступник святого Петра, додаючи, що саме в школі Марії Церква вчиться щодня ставати «Господньою слугинею», бути готовою «виходити назустріч» ситуаціям найбільшої необхідності, дбати про найменших та знедолених. «Але, – уточнив проповідник, – ми покликані жити покликанням служіння милосердної любові у звичайних обставинах, тобто, в родині, на парафії, на роботі, із сусідами...», адже «свідчення милосердної любові є головним шляхом євангелізації».

У цьому контексті, скеровуючи свою думку до дійсності місцевої Церкви, Єпископ Риму зазначив, що саме це з великодушністю виконують місцеві вірні, підтримувані своїм єпископом, закликавши «священиків, богопосвячених осіб та мирян» і далі триматися цієї дороги, «служачи Богові через служіння ближнім, поширюючи всюди культуру солідарності». «Існує величезна потреба в цих стараннях в умовах матеріальної та духовної непевності, особливо, перед обличчям безробіття – лиха, що від усіх вимагає багато зусиль та відваги», – зауважив Папа, а звертаючись до представників влади, світу підприємництва та фінансів, закликав їх підійти до цього виклику з особливою відповідальністю, ставлячи «у центрі кожної перспективи чи дії гідність людської особи». «Інші інтереси, навіть зовсім законні, є другорядними, – наголосив він. – У центрі повинна бути гідність людської особи! Чому? Тому що людська особа – це Божий образ».

Далі Святіший Отець зауважив, що люд, який служить Господеві, зазнає визволення та живе свободою, даною Богом. «Справжню свободу, – підкреслив він, – дає лише Господь! Насамперед, визволення від гріха, від всіх форм егоїзму, свободу жертвувати собою, чинячи це з радістю, як Діва з Назарету, Яка не залежить від Себе Самої, не зосереджується на Своєму стані, хоч і має для цього причини, але думає про того, хто в цій хвилині має більші потреби. Вона є вільною в Божій свободі, яка здійснюється у любові».

Цю свободу, за словами Папи, ми зазнаємо у християнській спільноті, коли служимо одні одним, адже тоді Господь визволяє нас від амбіцій та суперництва, від зневіри та смутку, що може бути дуже небезпечним, від страху та внутрішньої порожнечі, від замкненості та нарікань. Адже «і в наших громадах не бракує негативних наставлень», однак, «Ісус визволяє нас від цієї екзистенціальної сірості».