Діла милосердя слід чинити з милосердям,- Папа Франциск
  • Пон, 23/09/2013 - 14:23

У неділю, 22 вересня 2013 р., Папа Франциск відвідав італійський острівний регіон Сардинію, де здійснив прощу до Марійського санктуарію Пресвятої Богородиці ді-Бонарія в місті Кальярі. Зустрівшись відразу після прильоту з представниками світу праці, опісля Святіший Отець відслужив Святу Месу на площі перед санктуарієм, яка завершилася проказуванням молитви «Ангел Господній».

Першою подією післяполудневої програми була зворушлива зустріч у катедральному соборі міста Кальярі з бідними, які отримують допомогу від місцевої організації «Карітас» та з деякими ув’язненими з міської тюрми.

«У ваших обличчях бачу труд, але також бачу надію», – сказав Папа, побажавши присутнім відчути, що Господь їх любить, що їх люблять багато добрих людей, які своїми вчинками та молитвами намагаються полегшувати страждання ближніх. Назвавши катедру «спільним домом», Святіший Отець зауважив, що тут «конкретним чином відчуваємо, що всі ми є братами». Адже тут єдиним Батьком є Небесний Отець, єдиним Вчителем – Ісус Христос. Натомість, кожен з нас має свої труднощі, свої недоліки, «ніхто не є кращим від іншого. Всі ми однакові перед обличчям Отця».

Папа зазначив, що Ісус обрав шлях служіння, шлях любові, і Своїм життям показав нам, що любов не зводиться до допомагання задля заспокоєння совісті. Вона є безкорисливістю, стилем життя, а єдиним шляхом, що веде до неї, є бути смиренними і солідарними. Сьогодні слово «солідарність» зникає з наших словників, тому що «спричиняє незручності». Чому? «Бо воно зобов’язує тебе дивитися на іншого і віддавати себе іншому з любов’ю», – сказав Святіший Отець. Крім того, – вів далі він, – Христова покора не є сентиментом, Вона є дійсною, виявляючись через рішення стати малим, перебувати з найменшими та відкинутими, прийти до нас, грішників.

Але не вистачить лише споглядати на Ісуса, потрібно також іти за Ним. Ісус не прийшов для того, щоб показатися, Він – це шлях, яким слід іти. У цьому контексті Папа склав подяку всім, хто присвятив своє життя ділам милосердя, заохочуючи їх бути витривалими на цій дорозі. «Ми не можемо іти за Ісусом дорогою любові, – додав він, – якщо, насамперед, не житимемо у злагоді між собою, якщо не старатимемося співпрацювати, розуміти одні одних, взаємно вибачати, визнаючи кожен свої обмеження й помилки». Крім того, «діла милосердя потрібно чинити з милосердям». Святіший Отець засудив такі явища, як зневажливе ставлення до бідних під час надавання допомоги, чи використання потребуючих у здобуванні своїх цілей.

На завершення Папа також звернув увагу на те, що іти за Ісусом означає сіяти надію, якої дуже потребує сучасне суспільство. І це слід чинити на всіх рівнях, у кожного свої завдання у цій сфері. Хтось має обов’язок чинити це у політичній та цивільній сферах, але кожен – через діла солідарності.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va