Діонісій Паризький, св. муч.
  • Втр, 08/10/2013 - 23:36

Святий Католицької Церкви, перший єпископ Парижу, мученик, покровитель Франції. Один із Чотирнадцяти святих помічників.

Відповідно до історії Григорія Турського, Діонісій був одним із семи легатів, яких Папа Фабіан вислав до Галлії, і завданням котрих було організувати місцеву Церкву. Зі своєю місією вони прибули туди в 250 році, і з цією датою пов’язують його хіротонію на першого єпископа Парижу. У праці йому допомагали священик Рустік і диякон Елевтерій. Їх піддали тортурам, а зрештою відрубали їм голови на вершині Монмартра в Парижі, в часі переслідування за цезаря Валеріана (приблизно 250-258 рр). Назва Монмартр походить від латинського «Mons Martyrium» і означає «гора мучеників». Діонісія поховали під містом, де король Дагоберт заснував абатство і де було побудовано церкву його імені (зараз там стоїть базиліка Сен-Дені).

До XVI ст. святого Діонісія часто плутали з Діонісієм Ареопагітом, учнем св. Павла. Причиною цього стали листи, які до Франції привіз Благочестивий Людвік, і які помилково приписували Діонісію Ареопагіту. В 827 році їх переклав монах Гільдуін. Сьогодні автором цих листів вважають аноніма з VI ст., відомого як Псевдо-Діонісій Ареопагіт.

На місці гробу Діонісія і його товаришів побудовано абатство св. Діонісія (St. Denis), яке пізніше стало місцем поховання усіх королів Франції.

Святий Діонісій є покровителем Франції, а також тих, хто страждає від болю голови і мігрені. Відповідно до легенди, після того як Діонісію відрубали голову, він підняв її і проніс в руках близько 10 км, йдучи з гори і виголошуючи проповідь. Саме тому в іконографії від початку його представляють як мученика, що тримає в руках свою власну голову. Атрибутом св. Діонісія є пальма.

У Франції цього святого почали вшановувати невдовзі після його смерті. За межі Франції культ його вшанування вийшов у 754 році, коли Папа Стефан ІІ (за походженням француз) вніс цей культ до Риму. Невдовзі після цього культ поширився по всій Європі.

У 1568 році Папа Пій V додав свято св. Діонісія до римського календаря, хоча вірні відзначали його ще як мінімум з 800 року. Літургічний спомин св. Діонісія припадає на 9 жовтня.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua