Діонізій Ареопагіт, св.
  • Втр, 15/10/2013 - 23:41

Цим іменем називаються дві особи: першою є учень святого Павла, згаданий в Діяннях апостолів 17,34 за деякими стародавніми джерелами (Євсевій, Касіодор) – перший єпископ Атен, ймовірно, прийняв мученицьку смерть під час гонінь Доміціана прибл. 95 р.

Другим є відомий автор християнських богословських і містичних писань, якого помилково ототожнювали з першим аж до шістнадцятого століття, тепер відомий як Псевдо-Діонісій. Насправді, його твори свідчать про значно пізніший вік, проте їх дату вдалося встановити якомога точніше лише у двадцятому столітті (Штільмейр, Кох): тому що вони випливають з неоплатоніка Прокла (411-485), а самого Псевдо-Діонісія вперше цитує Севера (бл. 513 р.), монофізитський Патріарх Антіохії. Тому час створення діонісійських творів має бути встановлено на рубежі п'ятого і шостого століть. Тепер важко визначити, наскільки невірну ідентифікацію спричинив сам автор, ймовірно пов'язаний з сирійським ереміцько-монашим рухом, тому що заголовки глав його творів, що припускають статус учня апостола, могли бути додані переписувачами. У всякому разі  з шостого століття на Сході його авторитет був майже рівний апостольському, а його твори коментували, зокрема, Іван Скитополь і св. Максим Ісповідник. Завдяки перекладу Джона Скота Ерігена, а пізнішого Томаса Галля, ці твори також стали авторитетними на Заході – досить сказати, що коментарі до них написали Х'ю від Святого Віктора, св. Альберт Великий, Роберт Гроссетеста, святий Бонавентура, а сам св. Тома Аквінський цитує Діонісія близько 1700 разів.

До дійонісійського корпусу належать "Небесна єрархія" (Peri tes ekklesiastikes hierarchias), "Церковна єрархія" (Peri tes ekklesiastikes hierarchias), "Імена Бога" (Peri Theion onomaton), "Містична теологія" (Peri mystikes theologias), а також 10 листів.

До цих двох постатей долучається ще й третя – св. Діонісій, висланий в кінці століття з Риму як єпископ-місіонер Парижа, що зазнав мученицької смерті між 250 і 258 р., один з головних покровителів Франції, якого часто в популярному середньовічному культі ототожнювали з Ареопагітом.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua