Диплом Єрусалимського Ордену Святого Гробу Господнього для українського владики
  • Птн, 01/07/2016 - 08:27

Орден Святого Гробу Господнього є найдавнішим християським орденом, який був заснований у IV столітті н.е. імператором Костянтином Великим.

Поява ордену походить з бажання перших християн в Єрусалимі, в Храмі Гробу Господнього, захистити й зберегти одну з найбільших християнських святинь. Шанування Священної Гробниці Христа сягає часів перших християн, які вважали його, як місце найбільшого з усіх великих див - перемогу над смертю. Це призвело до створеня різних "гвардій" Гробу Господнього. Поступово сформувався військовий лицарський орден який захищав місто Єрусалим і Гріб Господній від сарацинів.

За переказами, Яків Праведний, апостол і перший єпископ Єрусалиму, створив перші загони охоронців для Гробу Господнього. Проте, історики зазвичай вважають, що імператор Костянтин Великий заснував перший Орден Гробу Господнього, коли разом зі своєю матір’ю Оленою знайшли Святого Хреста під час археологічних розкопок в Єрусалимі 325 р. За наказом імператора було збудовано велику церкву на місці, де поховали Христа. Ця церква існує і досі. Для охорони святого місця й допомоги християнським паломникам, Костянтин заснував Орден Братства Гробу Господнього.

Лицарський Орден лицарів Святого Гробу бере свій початок з 1099 року, коли хрестоносцями було взято місто-фортецю Єрусалим. Головним завданням цієї лицарської організації була охорона Гробу Господнього. Лицарям ордену було присвоєно відзнаку — червоний хрест на срібному полі, яку вони носили на білих шатах.

Лицарський Орден Святого Гробу Господнього є єдиним військовим орденом Ватикану. Історично, кавалери Ордену мали перевагу над всіма лицарями будь-яких інших орденів (за винятком Ордену Золотого Руна). Вони мали право міняти ім’я, дане їм при хрещенні, право милувати тих, що йдуть на страту. Папою Пієм IX 1868 року Орден Святого Гробу став складатися з трьох класів. Після реформи, проведоної папою Іваном ХХІІІ, орден складається з п'яти класів (від вищого до нижчого): Лицар Великого Ланцюга, Лицар Великого Хреста, Лицар-Великий Командор, Командор, Лицар.

У наш час Орден складається з лицарів і дам, розподілених по національних командорствах. Діяльність Ордену розповсюджується на ряд приходів і шкіл, так само як і на інші добродійні заклади Католицького Єрусалимського патріархату. Як військовий орден Святого Престолу, він повністю підпорядкований Папі Римському. Адміністрація ордену складається з Великого магістра (яким завжди є кардинал Римської Курії, якого призначає безпосередньо Папа Римський), та Великого Пріора (яким, за посадою, є Латинський Патріарх Єрусалиму).

З нагоди Святого Ювілейного Року до Риму прибуло 3 тисячі кавалерів і дам Лицарського Ордену Святого Гробу Господнього.

Великий Магістр Ордену кардинал Едвін О’Браєн відслужив для прочан Святу Месу в Папській базиліці Santa Maria Maggiore. В залі ім. Павла VI члени Ордену вислухали конференцію архієпископа Ріно Фізікелли, Президента Папської Ради сприяння новій євангелізації, після чого мали зустріч з Папою Франциском. Паломництво закінчилося Службою Божою в Папській базиліці Святого Павла.

Паломництво цього Папського Ордену було випереджене іншою важливою подією, а саме Консультою (Радою), на яку кожні 5 років збираються члени Великого Магістрату – головного органу управління, як також провідники з 35-ти країн світу, в яких існують місцеві організації.

Лицарський Орден Святого Гробу був відновлений Папою Пієм ІХ у 1847 році, як мирянська організація, завданням якої є духовне зростання членів та підтримка Церкви у Святій Землі в широкому значення цього слова. Підпорядкований Апостольській Столиці, на сьогодні він нараховує близько 30 тисяч членів, поділених на Намісництва та Делегатури у 35-ти країнах світу. Хоч організація є мирянською, приблизно десяту частину її членів становлять духовні особи. До своїх головних завдань Великий Магістр зарахував збільшення числа членів ордену: лицарів, дам і духовенства. Вони належать до 59 намісництв, розсіяних по всьому світу. Найновіші намісництва засновані у Росії, Південній Африці та Венесуелі.

Орденом управляє призначений Святішим Отцем Великий Магістр, а допомагає йому в цьому Магістрат та Рада Ордену. Варто зазначити, що протягом останнього десятиріччя члени ордену надали коло 100 мільйонів американських доларів для потреб Латинського Патріархату в Єрусалимі. Ці пожертви служать для відновлення та спорудження нових храмів, шкіл, лікарень, для підтримки родинних підприємств місцевих християн, щоб заохотити їх залишатися на батьківщині.

29 серпня 2011 року Папа Римський Бенедикт XVI призначив великим промагістром Ордену американського архієпископа кардинала Едвіна Фредеріка О'Браєна, після відставки з цієї посади кардинала Джона Фолі.

ДИПЛОМ ЄРУСАЛИМСЬКОГО ОРДЕНУ СВЯТОГО ГРОБУ ГОСПОДНЬОГО ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО ВЛАДИКИ

Гербом Ордену служить червоний хрест, з 4 малими хрестами по кутах; раніше його носили на золотій короні, а зараз носять на чорній стрічці.

 В інтерв’ю для «L′Osservatore Romano» Великий Магістр цього Ордену, кардинал Едвін Фредерік О’Браєн поділився своїм баченням місії, яку Лицарям довірив Папа. Включення Церкви у справу нової євангелізації, а також підтримка християн Близького Сходу, зокрема у Святій Землі, – ось головні завдання, що стоять перед Лицарським Орденом Гробу Господнього в Єрусалимі.

Управа Єрусалимського Ордену Святого Гробу Господнього за просвітницьку місію між італійцями відзначила Дипломом Почесного Командора і медаллю Владику Іринея Білика, яку вручив в римській каплиці Святої Покрови делегат Великого Маґістра адвокат доктор Данило Ріппонті разом з іншими представниками Ордену.