Дипломатичні стосунки Апостольської Столиці. Святий Престол і Україна
  • Втр, 14/01/2014 - 09:03

З нагоди традиційної на початку року зустрічі Папи Франциска з дипломатичним корпусом, акредитованим при Святому Престолі, Державний Секретаріат Апостольської Столиці надав інформацію про те, що встановивши 22 грудня 2013 року дипломатичні стосунки з Південним Суданом, Святий Престол, на даний час, підтримує дипломатичні стосунки із 180 країнами світу. До цього переліку слід додати також Європейський Союз, Суверенний Мальтійський Орден та Місію Палестинської Держави, яка має особливий статус. Крім того, Апостольська Столиця є членом різних міжнародних організацій. У Римі свої осідки мають 82 Посольства при Святому Престолі, включаючи Європейський Союз та Суверенний Мальтійський Орден, свої осідки при Апостольській Столиці в Римі мають також Місія Палестинської Держави, представництва Ліги Арабських Держав, Міжнародної Організації в справах мігрантів та Верховного комісаріату ООН в справах біженців.

Пригадаємо, що дипломатичні стосунки Святого Престолу з Україною були встановлені 8 лютого 1992 року. Першим Апостольським Нунцієм в Україні став Його Високопреосвященство архиєпископ Антоніо Франко, який був призначений 28 березня 1992 року, а 19 серпня того ж року він вручив Вірчі Грамоти. Його наступником від 30 травня 1999 року призначено архиєпископа Миколу Етеровича, який вручив Вірчі Грамоти 31 серпня того ж року. А від 22 квітня 2004 року Апостольським Нунцієм в Україні був Архиєпископ Іван Юркович, який прослужив в Україні майже сім років, до того, як 19 лютого 2011 р. Святіший Отець Венедикт ХVІ призначив його Апостольським Нунцієм у Російській Федерації. Тепер представником Папи та Апостольської Столиці в Києві є Високопреосвященний Томас Едвард Ґалліксон, який був призначений на це служіння 21 травня 2011 р., а Вірчі Грамоти він вручив 16 листопада 2011 року.

Після встановлення дипломатичних стосунків контакти України з Ватиканом здійснювалися через Посольство України в Італії. Лише 9 вересня 1998 року за сумісництвом Послом України при Апостольській Столиці була призначена Посол України в Швейцарській Конфедерації Ніна Климівна Ковальська, яка виконувала цю місію до 19 червня 2003 року, а від 5 березня 2004 року до 14 червня 2006 р. Надзвичайним і Повноважним Послом України у Ватикані був Григорій Фокович Хоружий. 11 грудня 2006 р. Президент України призначив Надзвичайним і Повноважним Послом України у Ватикані Іжевську Тетяну Іванівну, яка 30 березня 2007 р. вручила Вірчі Грамоти на руки Святішого Отця Венедикта XVI.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va