Директор Ватиканських музеїв: фрески Сікстинської капели — навчання Церкви в образах
  • Суб, 09/03/2013 - 10:35

"Фрески Сікстинської капели – це навчання Церкви, представлене в образах", – вважає директор Ватиканських музеїв Антоніо Паолуччі. На 2,5 тис. кв.м. представлена вся історія Всесвіту – від "хай буде світло" до Апокаліпсису. "Якщо кардинали-виборці зможуть побачити все це, то зрозуміють велич своєї ролі та значення своїх рішень", – сказав в інтерв'ю Ватиканському радіо Антоніо Паолуччі. Він зазначив, що Сікстинську капелу побудували для особливо важливих подій, таких як і обрання нового Папи.

На думку вчених, святиня була зведена за тими ж розмірами, які мав зруйнований Єрусалимський храм – розмірами, зазначеними у Біблії  у II книзі Хронік, щоб бути своєрідними Воротами Нового і остаточного Завіту між Богом і Його народом під знаком Римської Церкви.

Директор Ватиканських музеїв поділився цікавим фактом щодо деяких оптичних ефектів, присутніх у Сікстинській капелі. Він розповів, що коли кардинали входять у неї, їхній погляд завжди скеровується у бік правої стіни, на якій представлена сцена як апостол Петро отримує ключі – встановлення інституту папства. Потім, коли кардинали сідають на свої місця, їхній погляд звертається на іншу фреску – зі сценою Страшного суду: вони бачать ангелів, які тримають у руках знаряддя катування Ісуса. На думку Антоніо Паолуччі, цей образ свідчить про те, що на останньому суді доведеться засвідчити, наскільки кожен у своєму житті залишався вірним Христові.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va