Директор Ватиканського прес-центру представив подорож Папи до Сараєво
  • Птн, 29/05/2015 - 13:09

У четвер, 28 травня 2015 р., у Ватиканському прес-центрі відбувся брифінг, під час якого о. Федеріко Ломбарді, ТІ, представив акредитованим журналістам Апостольську подорож Папи Франциска до Сараєво, столиці Боснії і Герцеговини, яка відбудеться у суботу, 6 червня 2015 р. та буде 8 міжнародною подорожжю цього понтифікату й одинадцятою країною, яку відвідає теперішній Наступник святого Петра. А це тому, що подорож до Святої Землі, що відбулася рік тому, включала три країни, а останній візит до Азії – дві: Шрі-Ланку та Філіппіни.

Речник Апостольської Столиці розпочав із згадки про попередні відвідини цієї балканської країни святим Іваном Павлом ІІ, який побував там двічі, відвідавши Сараєво та Баня-Луку. Папа Войтила мав намір відвідати Сараєво ще 1994 року, коли тривала війна в цій країні, але з огляду на питання, пов’язані з безпекою, насамперед паломників, уже приготований візит в останній момент довелося скасувати. Але того дня, коли мав відбуватись візит у Сараєво, Папа відслужив Святу Месу, яка транслювалася в прямому ефірі, виголосивши проповідь, приготовану для подорожі. Але як тільки це стало можливим, 1997 року він таки відвідав Сараєво, несучи послання миру. Через шість років Іван Павло ІІ знову відвідав цю країну, але того разу – м. Баня-Луку. «Отож, – підсумував Директор Ватиканського прес-центру, – мова йде про третю подорож Папи до Боснії і Герцеговини та про другі відвідини Сараєво».

Далі о. Ломбарді звернув увагу на необхідність звернути належну увагу на «складність цієї країни та форми управління». Адже президентську владу в країні виконує триособовий Президіум, до якого на чотири роки обираються по представникові боснійців, сербів та хорватів, які почергово протягом шести місяців здійснюють цю владу. Важливою є посада Верховного представника ООН, завдання якого – контролювати здійснення мирних угод.

Ця складна структура управління, як зауважив Речник Апостольської Столиці, відповідає складній структурі населення, яке нараховує 3 мільйони 800 тисяч мешканців, з яких приблизно 40 відсотків становлять мусульмани, 31 – православні, 15 – католики, решту – інші, що, приблизно, відповідає й етнічному складові, бо мусульманами в основному є боснійці, більшість сербів – православні, а католики – в основному хорвати. «Отож, – зауважив о. Ломбарді, – існує релігійна різноманітність, яка, значною мірою, відповідає етнічній різноманітності з цими трьома основними складовими частинами. Як знаємо, стосунки між ними протягом останніх десятиріч були непростими, особливо, протягом періоду війни, а сьогодні триває праця над будуванням мирного й гармонійного співжиття, й, очевидно, що саме мир, примирення, будування спільного майбутнього, є фундаментальний посланням візиту Папи».

Далі Директор Ватиканського прес-центру розповів про програму подорожі, яка включатиме церемонію привітання і зустріч з владою в Президентському палаці, Святу Месу на стадіоні, який свого часу приймав також Івана Павла ІІ, де зможуть поміститися 60 тисяч прочан, зустріч з місцевими єпископами, яких є шість. Після обіду в катедрі відбудеться зустріч з духовенством та чернецтвом, що представлять Папі свої свідчення, які, за словами о. Ломбарді, будуть дуже промовистими з оглядну не трагічну історію краю. Очевидно, що в існуючому контексті не могло забракнути міжрелігійної та екуменічної зустрічі, а до супроводу Святішого Отця входять Президенти відповідних Папських Рад кардинали Жан-Луї Торан і Курт Кох. Заключним моментом стане спілкування з молоддю. Під час повернення передбачена прес-конференція в літаку, яка не буде довгою з огляду на короткотривалий переліт.

На запитання про те, чи слід очікувати якихось рішень чи слів, пов’язаних із об’явленнями у Меджуґорії, Речник Святого Престолу відповів, що вважає, що ні, пояснивши, що напрацювання ватиканської комісії, яка вивчала ситуацію, на даному етапі передано Конгрегації Віровчення для подальшого аналізу.