Дивная новина: нібито СБУ взялася за догналівців
  • Втр, 23/06/2015 - 18:42

Новий тиждень в Україні почався з дивної, для тих, хто знає ситуацію, новини: СБУ видворила за межі держави трьох громадян Чехії – провідників догналізму в Україні. Сам факт цілковито дивовижний. Досить неймовірно виглядає те, що саме тоді, коли догналізм уже цілковито зійшов на маргінес, раптом держава згадала про те, що вони – реальна загроза для державної безпеки. Без якоїсь додаткової інформації ця новина звучить дивовижно. І не може не насторожувати. Ця подія викликає більше запитань, аніж дає відповідей.

Що це? Держава «підлизується» до УГКЦ? Чи нове керівництво СБУ хоче показати свою ефективність? Чи може УГКЦ і держава уклали якийсь таємний, невідомий суспільству ні державному, ні церковному пакт? Відповіді поки що, очевидно, нема.

Є тут і один момент, який насторожує. У повідомлені йдеться про видворення двох «єпископів» і одного «священика» – громадян Чехії.  Але одним з найвпливовіших провідників секти є громадянин Словаччини – Роберт (Самуїл) Обергавзер, який веде діяльність переважно в Дрогобичі. Що з ним? Що з Патриком Сойкою – ще одним «єпископом», громадянином Словаччини? Що з «монахинями» – громадянками Чехії і Словаччини?

Знову ж, питань більше, аніж відповідей.

Як би там не було, видворення навіть трьох догналівців – дуже і дуже дивна новина. Дотеперішній досвід дій державних органів стосовно цього суспільно небезпечного тоталітарного угруповання не дає підстав сподіватися на нейтралізацію цієї структури.

Однак хочеться вірити, що держава таки зрозуміла небезпеку, яку собою становлять догналівці для українського суспільства й держави Україна. Дай Боже, щоб так воно і було.

о.Орест-Дмитро Вільчинський