Дії Росії дестабілізують Україну і наносять шкоду Католицькій Церкві – папський нунцій
  • Чтв, 25/09/2014 - 16:41

23 вересня 2014 р., виступаючи перед представниками міжнародної організації «Допомога Церкві у потребі», Архиєпископ Томас Едвард Ґалліксон, апостольський нунцій в Україні надав неупереджену оцінку труднощів, перед якими стоїть Церква в цій країні

Архиєпископ Ґалліксон зазначив, що сьогодні Україна потерпає від «дестабілізації, спровокованої переважно хижацтвами української кримінальної олігархії (які і надалі тривають), посиленої російською агресією супроти її територіальної цілісності та суверенітету».

Загалом про кризу владика сказав: «Неоголошена війна, яку Російська Федерація веде проти України, дестабілізувала країну, яка і так піддавалась жорстокому випробуванню через грабежі доморощених і іноземних спекулянтів (не лише з Росії), які надривали її економічну і соціальну тканину шматок за шматком, особливо у період після незалежності 1991 року. Окрім того, Україна лише зараз оговтується після усунення структур, що перебували під рабством совєтського комуністичного минулого, які іншим країнам Центральної і Східної Європи вдалося усунути чи хоча б розпочати змінювати одразу після падіння Берлінської Стіни».

Папський нунцій розповів, що католицькі храми зазнали важкої руйнації під час нещодавніх боїв, і навіть після того, як припиниться насильство, будуть необхідними великі кошти для відбудови і віднови їх. Католицьких священиків і монахів вигнали з певних територій, де є активними російські війська – особливо в Криму – і під питанням залишається можливість того, чи дозволять їм повернутись.

«Якщо російська агресія припиниться завтра, то окрім відбудови сходу, перед Україною стоятиме величезний виклик, який полягатиме у викоріненні корупції та встановленні справедливого суспільства», – зазначив представник Ватикану в Україні.

Як позитивний момент, Архиєпископ Ґалліксон відзначив неймовірний зріст Української Католицької Церкви Візантійського обряду після падіння комуністичного режиму. «Від 1989 року кількість греко-католицьких священиків в Україні зросла від близько 300 до понад 3 000», - сказав він.

Як і інші Східні Церкви, Українська Греко-Католицька Церква дозволяє висвячення одружених чоловіків, і Архиєпископ Ґалліксон додав, що більшість із нововисвячених священнослужителів мають жінок і дітей, що додає вартості до утримання їх парафій. «Допомога Церкві у потребі» впродовж років надавала фінансову підтримку УГКЦ, в тому числі майже усім семінаріям.

Фото з Фейсбук-акаунту Томаса Галліксона