Дії Росії призвели до релігійних переслідувань у Криму та на сході Україні – експерт
  • Суб, 31/01/2015 - 11:15

КИЇВ – Загрозами для релігійної свободи в Україні у 2014 році стали дії Російської Федерації щодо України, а саме – анексія Криму та "гібридна війна" на сході України.

Про це заявив голова правління Інституту релігійної свободи Олександр Заєць під час прес-конференції з нагоди Всесвітнього дня релігії, яка відбулася 28 січня 2015 року в Укрінформі.

За словами експерта, на підконтрольних проросійським бойовикам територіях у Донецькій і Луганській областях фіксується зростання релігійної нетерпимості по відношенню до всіх християнських церков, за виключенням в основному православних громад Московського патріархату.

“Особливою мішенню сепаратистів стали релігійні громади Київського Патріархату, греко-католики та протестантські церкви”, – відзначив Олександр Заєць.

При цьому в Криму проводиться загальноросійська політика у сфері релігії, яка характеризується прихованим впливом на релігійне середовище за допомогою різних засобів, – вважає керівник Інституту релігійної свободи. Зокрема, релігійні організації Криму вимушені входити до складу російських релігійних центрів. Наразі йде складний процес перереєстрації релігійних громад, який подовжено на рік – до 1 січня 2016 року.
Професор Віктор Єленський, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, навів дані про ситуацію в світі з свободою віросповідання.

На основі досліджень Pew Research Center науковець зробив висновок, що від початку 2005 року стан релігійної свободи в світі погіршився. За цими даними 33% всіх країн перебувають у стані утисків релігійної свободи різних ступенів, 29% з яких є дійсно суворими.

76% населення планети живе в країнах, де релігія утискається. Такий великий відсоток пов'язаний із тим, що приріст населення в таких країнах дуже високий – Китай, Індія та інші. У 110 країнах християни стають жертвами релігійних конфліктів і переслідувань, а у 109 країнах світу мусульмани підпадають під утиски.

За словами професора Єленського, у 47% всіх країн піддаються утискам релігійні меншини, існують проблеми з носінням релігійних символів. При цьому в 20% країн світу зафіксовано випадки тероризму на релігійному ґрунті, тоді як у 2007 році їх було тільки 9%.

Він також зазначив, що індекс державного обмеження релігійної свободи в Україні у 2007 році становив 2,6%, а в 2012 – 4,6%, що свідчило про значне погіршення ситуації за часів попереднього режиму. Щодо світової тенденції було також вказано на погіршення ситуації в таких країнах як Греція, Білорусія, Росія.

Директор Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш зазначив, що консолідація релігійного середовища в контексті тих викликів, які ставили суспільні та політичні рухи в Україні протягом 2014 року, є очевидним фактом.

"Початок Майдану більш як рік тому поставив релігійні організації в Україні перед дуже складними дилемами, перед дуже суттєвими викликами: як в цих обставинах діяти, як відповідати – чи намагатися уникнути, чи закритися в своїх суто богословських теоретичних площинах”, – відзначив посадовець.

За його словами, релігійні організації дуже гідно відреагували на це у двох напрямах. “По-перше, сконсолідувавши всі свої зусилля на підтримку вільного волевиявлення українських громадян. По-друге, знайшовши у власних традиціях, у власних богословських практиках можливості для того, щоб в той чи інший спосіб підтримати і адекватно відповісти на всі виклики", – сказав Андрій Юраш.

Він також додав, що й останні події, зокрема нещодавній Марш миру в столиці та інші акції, демонструють виняткову згуртованість різноманітних релігійних організацій і релігій України – християн, мусульман, іудеїв та інших.