«Для сучасної людини, яка часом не може розрізнити добро і зло, дар ради Святого Духа є особливо важливим», – Глава УГКЦ у 113-й день війни
  • Птн, 17/06/2022 - 11:18

16 червня, у 113-й день війни, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав перебуває у Харкові. Вчора з душпастирським візитом відвідав Суми, де зустрічався із представниками української влади та вірними УГКЦ та їх священиком – о. Олександром Дядею. Це – візити, щоб побачити одне одного, візити-питання, чим і як допомогти і послужити тим, хто перебуває на межових з війною територіях.

У Харкові Блаженніший Святослав, разом із владиками о. Василем Тучапцем та о. Ігорем Ісіченком, взяв участь у Божественній Літургії у катедральному соборі святого Миколая.

«Вітаємо вас із Харкова. Ми стоїмо тут разом із владиками, духовенством, мирянами, зокрема парафіянами нашого катедрального собору Святого Миколая. Ми дякуємо Господу Богу і українським військовим за те, що бачимо світло нового ранку, що дожили до цього дня. Знаємо, що за те, щоб ми могли сьогодні бути разом впродовж остатньої доби, наші військові, а також цивільні люди заплатили власним життям.

Вчора ми відвідали місто Суми, яке розташоване на відстані 20 кілометрів від російського кордону. Сумська область має майже 500 кілометрів кордону з росією. Ми об’їхали ці прикордонні розбиті села та містечка і справді відчули, як Україна бореться за життя. Дев’яносто п’ять відсотків піль Сумщини засіяні – Україна виграла битву за посівну кампанію, щоб нагодувати своїм хлібом власних дітей і весь світ.

Але Україна стоїть. Україна бореться. І ми бачимо сьогодні одне одного вже не віртуально, а наживо. Я говорив нашим людям, що найбільше щастя, що ми сьогодні можемо зустрітися і потиснути одне одному руку. Дякую своїм владикам за те служіння, яке вони звершують тут, у Харкові».

Сьогодні, у четвер, у тиждень після свята Зіслання Святого Духа, Блаженніший продовжив роздуми про природу Святого Духа і його дари:

«Сьогодні я б хотів сьогодні роздумувати над особливим даром Святого Духа, який називається радою. Цей дар допомагає людині розрізняти насамперед духів. Бо каже апостол Іван: «Не всякому духу вірте, а перевіряйте, чи ці духи від Бога». Саме цей дар Духа Святого вчить нас чути Бога, дає нам можливість відчувати Його присутність».

Рада від Святого Духа для людини у щоденному житті – це відчуття межі добра і зла, яка у сучасному світі буває розмитою, а інколи й свідомо затертою:

«У практичному, щоденному житті цей дар вчить нас розрізняти добро і зло. Адже, як нам відомо, відтоді як людина згрішила, її здатність розрізняти добро і зло є зраненою. Кожен злочинець хоче оправдати свій злочин, називаючи його добрим. Проте для сучасної людини, яка часом не вповні розуміє, у чому полягає добро і зло, цей дар Святого Духа дуже важливий».

Дар Святого Духа робить це розрізнення легким і природнім, і людина свідчить про це і собою, і своїм ставленням до подій та інших людей, каже Блаженніший:

«Особливо відчувається цей дар ради тут, у Харкові. Чому? Бо коли хтось хоче побачити обличчя справжнього добра – хай подивиться на обличчя цих людей, які щодня перебувають у небезпеці смерті, але  які, усміхнені, шукають Божого обличчя.

Ми сьогодні молимося за наших духовних учителів та отців, щоб вони мали дар розрізнення покликань, різних дарів, які мають люди від Духа Святого. Помолимося також за батьків, вихователів, щоб вони навчили сьогодні кожного українця розрізняти правильно добро і зло».

Дар ради як дар сприйняття речей такими, якими вони є, – це також зброя. Зброя в інформаційній війні, яка буде лише посилюватися. Тому захистити свою душу і розум, допомогти іншим зняти полуду з очей і розуму – такий же обов’язок, як і захист України зі зброєю в руках:

«На жаль, злочинець-агресор намагається оправдати свої злочини. Намагається видати вбивства, напади за щось добре. Однак це оправдання у світлі дару Святого Духа демаскується.

Ми сьогодні просимо: Духу Святий, благослови Україну! Духу Святий, дай нам дар ради, щоб ніхто нас ніколи не обманув! Духу Святий, навчи нас не просто розрізняти добро і зло, а тільки добро вибирати і жити згідно з тим, що нам подає Господь Бог для нашого добра. Боже, благослови Україну!», – завершив Блаженніший Святослав.