Для священиків Тернопільсько-Зборівської архиєпархії провели формаційні курси
  • Чтв, 21/12/2017 - 10:38

20 грудня у приміщенні Тернопільської духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого розпочалися формаційні курси для священнослужителів Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. Близько 300 священиків за два тури 20 і 21 грудня поглиблять знання в окремих богословських дисциплінах та узгодять важливі питання душпастирської діяльності.

На початку зустрічі про важливі аспекти архиєрейської візитації парафії говорили Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій (Семенюк) та Єпископ-помічник Теодор (Мартинюк).

Відтак отець Іван Зозуля говорив про форми проповідування та розповів, як священику слід готуватися до проповіді. «Найважливіший засіб євангелізації – свідчити власним життям: бути щасливими, будувати щасливі сім’ї, жити вірою, - наголосив священик. - Ми повинні давати свідчення, як Бог діє у нашому житті... Проповідь – це слово Боже укладене через особистість проповідника та достосоване до життя вірного. Слід говорити проповідь, як гомілію, яка є інтегральною частиною Літургії». Також священики говорив про етапи приготування до проповіді, пошук ідеї, вдалих прикладів та укладення плану проповіді. курси у Львові

Голова Патріаршої комісії УГКЦ у справах родини о. Богдан Тимчишин говорив про душпастирську опіку несакраментальних подруж – чоловіків і жінок, які живуть сімейним життям без Святої Тайни Подружжя. Священик представив статистику розлучень, яка згідно з останніми даним твердить, що на Західній Україні 27% подруж розлучаються, а по всій Україні – 56%. Відтак пояснив, як опікуватися та повернути в лоно Церкви таких чоловіків і жінок.

Суддя церковного трибуналу Тернопільсько-Зборівської архиєпархії отець Василій Коредній говорив про Святу Тайну Єлеопомазання, канонічні та душпастирські аспекти її уділення. Священноієрей, як нещодавно здійснив захист докторської дисертації на тему Єлеопомазання, розповів про важливість цієї Святої Тайни, традицію уділення у Західній та Східній Церквах. Відтак відбулося обговорення.

Синкел у справах стратегії розвитку Тернопільсько-Зборівської архиєпархїі УГКЦ о. Віталій Козак представив напрацювання координаційної групи стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року «Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом». Представники робочої групи нещодавно провели зустріч у Мадриді (Іспанія), а провідною темою, за словами о. Віталія, стала - Літургія та молитва, «це означає, що у 2018 році ключові заходи УГКЦ заторкатимуть дану тематику». Також слухачам було представлено найсвіжішу загальноцерковну статистику УГКЦ та висвітлено проблеми і досягнення монашества.

Судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії о. Роман Дутчак говорив про передшлюбне приготування подругів, правильне ведення перешлюбної документації, заторкнув окремі дискусійні питання та дав відповіді у світлі канонічного права.