Дні богопосвяченого життя в Івано-Франківській Архієпархії розпочалися монашими облечинами двох братів-монахів
  • Втр, 13/02/2018 - 09:41

День Стрітення Господнього в Католицькій Церкві є Днем Богопосвяченого Життя. В Івано-Франківській Архієпархії такі кількаденні заходи відбуваються з благословення Митроплита Володимира вже декілька років поспіль і щоразу в різних монастирях, маючи за ціль об’єднання та спілкування між богопосвяченими особами, які хоч і належать до різних чинів чи згромаджень, проте мають одну ціль – наслідувати Ісуса Христа, живучи у спільнотному житті та складаючи чернечі обіти послуху, чистоти та убожества.

        Цьогорічні відзначення розпочалися паломництвом до Чернівців, де зібралися посвячені особи з цілої України для спільної молитви і святкування 10 лютого. А перший день в нашій Архієпархії зібрав усіх бажаючих у монастирському храмі Святих Кирила і Методія у Крихівцях. Божественну Літургію очолив Владика Михаїл Бубній, Єпископ Одеський та Голова Патріаршої Комісії у справах монашества УГКЦ у співслужінні священиків Згромадження Воплоченого Слова, які опікуються храмом, отців Василіян та інших священиків, які з’їхалися на молитву. Владика Михаїл після читання Євангелія здійснив обряд монашого постригу та благословив облечини двом братам новикам Згромадження Воплоченого Слова, які при постригу прийняли імена Ілля та Єремія. Як читаємо у Кодексі Канонів Східних Церков (кан. 459), що новіціат – це є час формування новика, того, хто розпочав своє посвячене життя і відбувається воно «через засвоєння уставу, побожні роздуми і тривалу молитву, через вивчення того, що стосується обітів і чеснот, через відповідні вправи для викорінення вад, приборкання пристрастей, набуття чеснот». Брати новики прийняли монаших габіт, що є видимим знаком першої відданості себе Богові; прийняли нові імена, отримуючи таким чином особливу опіку святих  покровителів, які будуть надалі їхніми особистими заступниками перед Богом у досягненні бажаної мети — святості. Чорний габіт символізує відречення від світу і посвяту всього свого життя Божим справам (див. Лк. 2,49). Шкіряний пояс символізує боротьбу проти пристрастей та тілесних бажань. Дерев’яний хрест — це знак самовідречення (див. Мк. 8,34), нашої слави (див. Гал. 6.4) та нашого спасіння (див. Еф. 2,6).

        Численні Сестри Василіянки, Сестри Служебниці Непорочної Діви Марії, Сестри Чернечої Родини Воплоченого Слова та брати Василіяни  та брати з Святопокровського Монастиря із Закреничного взяли участь у цих заходах. Дякуємо всім, хто приєднався до спільної молитви у цей перший день архієпархіальних Днів Богопосвяченого Життя.

       о. Йосафат Бойко, ВС