Дні Богопосвяченого Життя в Івано-Франківську
  • Птн, 15/02/2013 - 13:38

У рамках відзначення РОКУ ВІРИ проголошеного Папою Римським Венедиктом XVI та Синодом Єпископів нашої Церкви, в нашій Івано-Франківській Архієпархії, з благословення Митрополита Володимира (Війтишина), в днях 13-15 лютого відбулися «Дні Богопосвяченого Життя».

Такі зустрічі тривають три дні і завершуються празником Стрітення Господнього. Їх організовує Комісія у справах Монашества, яку очолює преподобний о. Йосафат Бойко, ВС і такі зібрання стали вже традицією від 2010 року. Запрошені брати участь є священики, монахи і монахині з  різних спільнот богопосвяченого життя, присутніх на теренах Архієпархії. Ці дні проходять у дуже родинній атмосфері, включають спільні богослужіння, молитви, навчання-конференції, перегляд фільмів та просто спілкування.

Відкриття «Днів Богопосвяченого Життя» відбулося 13 лютогоу храмі Матері Божої Неустанної Помочі при монастирі св. Йосифа Згромадження Редемптористів. Після відправи Вечірні Божественну Літургію очолив преп. о. Михайло Бубній, настоятель у співслужінні 17 священиків. Опісля він виголосив навчання на основі Апостольського Листа Святішого Отця Венедикта XVI «Двері віри» (Porta Fidei). Опісля всі присутні мали гарну нагоду побачити «Священичий Вертеп». Його представили священики Стрийської Єпархії; слова належать с. Марії Гошівській, ССГДМ, а всі ролі у вертепі виконують священики.

Опісля всі богопосвячені особи мали гарну нагоду переглянути фільм «Редемптористи» (http://www.cssr.lviv.ua/media/video/?article=233), оскільки саме цього року це Згромадження відзначає 100-ліття свого служіння в Україні.

Другий «День богопосвяченого життя» 14 лютого пройшов у стінах монастиря Згромадження Сестер Мироносиць під покровом Святої Марії Магдалени. Зустріч розпочалася відправою Вечірні з Литією Празника Стрітення Господнього. Богослужіння очолив преп. о. Йосафат Бойко, ВС у співслужінні 9 священиків-монахів.

Опісля о. Йосафат виголосив навчання на основі статті Патріярха Йосифа Сліпого «Віра і наука» (http://ugcc.org.ua/2663.0.html).Опісля всі помолилися в наміренні Церкви, за Папу Римського і за вибір нового, за Патріярха, Митрополита Володимира  та Владику Софрона, а також за всіх богопосвячених осіб, що здійснюють своє служіння на теренах Архієпархії. Опісля всі присутні отримали образок Блаженного Папи Івана Павла ІІ з реліквією, частинкою його одягу.      

До цих Днів Комісія підготувала збірку документів для читання та розважання на Рік Віри. До книжечки увійшли тексти Апостольського Листа «Двері віри», послання Блаженнішого Святослава на Рік віри та стаття о. Йосифа Сліпого «Віра і наука». Таку книжечку отримала кожна богопосвячена особа.

Саме у свято Стрітення Господнього 15лютого урочистою Божественною Літургією,яку очолив о. Йосафат Бойко, ВС, Синкел у справах Монашества Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ у Катедральному соборі, завершилися Дні Богопосвяченого Життя. Він привітав від імені Митрополита Володимира, який не зміг очолити це величне богослужіння у зв’язку з тим, що саме в ці дні відбувається Постійний Синод Єпископів УГКЦ в Києві.

Празник Стрітення Господнього є днем богопосвячених осіб, є днем, коли ціла Церква молиться за осіб, які посвятили себе на служіння Богу і за нові покликання до богопосвяченого способу життя.

Прес-центр Комісії у справах Монашества

Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Довідка: У 2010 році з багатьма членами наших спільнот богопосвяченого життя ми провели, так звані, «Дні Монашества» і завершили ці зустрічі урочистою відправою у Катедральному Соборі та прекрасним концертом у Філармонії «Стрітенська свіча». У 2011 році було проведено Єпархіальний Собор на тему «Богопосвячене Життя в УГКЦ», у якому взяли участь настоятелі спільнот та представники всіх структур нашої Єпархії, як це приписує Кодекс Канонів Східних Церков. В цьому ж таки році разом з нашим Владикою та декількома представниками монаших спільнот і єпархії ми взяли участь у Патріаршому Соборі «Про Богопосвячене Життя в УГКЦ», що проходив у Бразилії. У 2012 році мали місце ДНІ Богопосвяченого Життя при нашій Архієпархії. В цих днях нашим гостем був Владика Венедикт (Алексійчук), єпископ помічник Львівської Архієпархії УГКЦ і мав доповідь на тему богопосвяченого життя. Відтак мали спільну молитву у монастирі наших сестер Василіянок і завершили святкування урочистим богослужінням в архікатедральному соборі Святого Воскресіння.