Дні Богопосвяченого Життя в Івано-Франківську
  • Нед, 16/02/2014 - 10:22

В Івано-Франківську протягом трьох днів 13-15 лютого цього року з благословення Митрополита Володимира (Війтишина) пройшли ДНІ БОГОПОСВЯЧЕНОГО ЖИТТЯ. Загалом в цих днях взяло участь понад 100 богопосвячених осіб. Такі зустрічі членів всіх спільнот богопосвяченого життя, присутніх на території Архієпархії, відбуваються вже декілька років поспіль і організатором виступає Комісія у Справах Монашества, яку з 2009 року очолює преп. о. Йосафат Бойко, ВС, він же Синкел Архієпархії у справах монашества.

Мета проведення цих зустрічей є подвійна: по-перше, прагнемо організувати богопосвячених осіб і створити їм нагоду для спільних молитовних зустрічей, спілкування та взаємопізнання; бачимо, що кожного року спільноти стають більш відкритими для взаємного спілкування та ділення своїми дарами та талантами. По-друге, прагнемо показати Церкві і вірним, а також і суспільству в цілому, що існує такий особливий спосіб життя, посвяченого Богові і що монахи, ченці чи богопосвячені особи, то не ангели, а звичайні люди, які відчувши в собі поклик  до іншого способу життя, вибрали цей стан і посвятилися Богові, Церкві і людям.

Ці дні передують празнику Стрітення Господнього, який є «професійним» Днем богопосвячених осіб, бо ще у 1997 році блаженний Папа Йоан Павло ІІ в цей празник встановив Всесвітній День Богопосвяченого Життя, дбаючи, щоб уся Церква глибше задумалася над цим даром.

Кожного року ми проводимо ці зустрічі при різних монаших домах нашого міста, а завершення святкувань в архікатедральному Соборі Воскресіння Христового урочистою Божественною Літургією. Першого дня нас гостинно приймали Отці Василіяни в храмі Христа Царя, на чолі з ігуменом о. Йосафатом Фітелем, ЧСВВ. Вечірню та Святу Літургію очолив о. Йосафат Бойко, ВС, наголосивши у проповіді на цінності нашого покликання і на важливості бути вдячними Богові за дар святого покликання. По відправі о. Микола Микосовський, ЧСВВ розказав про чернечу спільноту у навчанні св. Василія Великого, а о. Володимир Палчинський, ЧСВВ поділився своїми спогадами про чернече життя у підпіллі.

На другий день всі ми зустрілися в монастирському храмі Святих Кирила і Методія, яким опікуються Отці Згромадження Воплоченого Слова. Святу Літургію та Вечірню з Литією очолив о. Йосафат Бойко, ВС, він же настоятель парафії і нагадав усім присутнім про обов’язок, який накладає на нас сам Ісус Христос «бути світлом для світу» і «не любити те, що у світі» (св. Йоан Євангелист). Про місійність монашества нам розказав о. Йосафат Мощич, МТСАА, а Сестри чернечої родини Воплоченого Слова всім представили вертепне дійсно «Цар Миру». Спільна роз коляда дала всім нагоду для взаємного спілкування та радості. Також о. Йосафат Бойко, ВС кожній спільноті вручив по кілька примірників документу Церкви «Місійність монашества УГКЦ», який нещодавно підготувала до друку Патріарша Комісія у справах монашества.

Завершилися Дні Богопосвяченого Життя Святою Літургією у архікатедральному соборі Воскресіння Христового, яку очолив Митрополит Володимир у спіслужінні з настоятелями чоловічих спільнот богопосвяченого життя. По відправі Митрополит подякував всім присутнім посвяченим особам за їхнє служіння Богові і Церкві.

Богу дякуємо за таку гарну можливість зустрічатися та молитися разом.

Комісія у справах монашества