«Дні східних обрядів» у Згромадженні Воплоченого Слова в Італії
  • Пон, 23/05/2016 - 14:51

«Східна і Західна Церква – це є дві легені, якими дихає ціла Вселенська Церква»
Св. Іван Павло ІІ

19-20 травня, в італійському містечку Тусканія (провінція Вітербо), відбулися конференції «Дні східних обрядів», які послужили особливо для формування членів Згромадження латинської Церкви вишколюватись у пізнаванні і пошані до східних обрядів (пор. Кан. 41, ККСЦ). Темою цьогорічних конференцій було «Монашество у східній християнській традиції».

Специфічною метою Згромадження Воплоченого Слова є «інкультурація Євангелія» (п. 5 Конституцій ЗВС) – тобто несення Христа і Його Євангелія (Доброї Новини) у всі сфери життя людини. Саме тому члени Згромадження, відправляючись на місійну працю в різні країни світу, приймають культуру притаманну тій місцевості, що також стосується і церковного обряду. Тому Згромадження служить не тільки в Західному, Римському обряді (Римо-Католицької Церкви), але також у східних обрядах: Коптійському (Єгипет) та Візантіському (Україна та Росія).

Щорічне проведення таких «Днів східних обрядів» вже стало доброю і незмінною традицією, що дозволяє всім членам Чернечої Родини більше пізнати глибоку традицію та духовність східних Церков.

Першого дня були представлені наступні науки «Історичні акценти та природа східного монашого життя», «Форми монашого життя», «Молитва у монашому житті», «Пояснення молитви «Отче наш» згідно коментаря св. Йоана Золотоустого» та «Розпізнання духів у творах Святих отців». Перший день конференцій закінчився Божественною Літургією Коптійського обряду.

Другого дня відбулися наступні конференції: «Монашество як вияв ангельського життя», «Ступені монаших обітів згідно Кодексу Канонів Східних Церков», «Монах і боротьба проти внутрішньої схильності до гріха», «Іконографія: невидиме у видимому чи переображення реальності», а також було коротко представлено та пояснено чин Божественної Літургії св. Йоана Золотоустого Українсько-Візантійського обряду, якою, власне, і завершився другий день конференцій.

Дякуємо Богу, що у нашому Згромадженні і у всій Чернечій Родині маємо таку обрядову різноманітність, що дає нам можливість пізнавати повноту краси Католицької Церкви і її вселеньськість.

Особлива подяка всім отцям-форматорам семінарії, братам Згромадження Воплоченого Слова, а також сестрам Згромадження Служебниць Господа і Діви Марії з Матара (Чернечої Родини Воплоченого Слова), за конференції та участь.

ДОВІДКА: При Згромадженні Воплоченого Слова є 6 вищих семінарій у світі. У міжнародній семінарії св. Папи Вітальяно (Монтефіясконе – Італія) навчається 45 семінаристів, з яких 7 українців, 2 росіяни та 3 єгипнян які належать до Східних Католицьких церков: Української греко-католицької, Російської греко-католицької та Єгипетської коптійської.