До храму села Устя-Зелене Бучацької єпархії урочисто повернули копію чудотворної ікони та частинку Хреста Господнього
  • Пон, 03/09/2018 - 11:49

26 серпня 2018 року до Устя-Зеленого Монастириського району Бучацької єпархії з’їхалися родичі місцевих мешканців та численні прочани на свято повернення до храму чудотворної ікони Матері Божої та частинок животворящого Хреста Господнього. У центрі села урочисто зустріли Митрополита Івано-Франківського Володимира (Війтишина), Єпископа Бучацького Дмитра (Григорака), Єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівського Теодора (Мартинюка) та приїжджих священиків. Відтак привезли ікону Богородиці та хрест-реліквіарій, які в супроводі духовенства та вірних внесли до храму.

 

Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди свята очолив владика Володимир. По її завершенні відбулося традиційне водосвяття. Відтак усі присутні поклонилися частинкам Хреста Господнього та чудотворній іконі.

Стародавня копія Белзької ікони Матері Божої багато років зберігалася у святилищі храму Собору Пресвятої Богородиці. Парафіяни зізнавалися, що вона якось по-особливому притягувала до себе. Відтак адміністратор парафії о. Степан Стрілецький та віряни вирішили її оновити. Під верхнім шаром фарби фахівці із майстерні Свято-Успенської Унівської лаври виявили ще одне зображення Богородиці з Ісусом. Майстри запевнили, що первісні лики святих були замальовані у 1920 роках. Сама ж ікона із XVII століття, а ризи – з вісімнадцятого. Сліди від трьох пострілів на обличчі Богородиці і одного на грудях – це знаки радянських часів – у 1947 році в ікону стріляв місцевий міліціонер. Після проведених досліджень група реставраторів сакрального мистецтва підтвердила, що ця ікона має велику сакральну та духовну цінність.

Також до майстерні на дослідження був переданий хрест-реліквіарій, який зберігався у храмі. Однак, які реліквії в ньому були, ніхто в селі не знав. Коли майстри розібрали хрест, то виявили всередині капсулу з кришталю, оброблену сріблом. У капсулі були запаяні дві дерев’яні тріски. Фахівці ствердили, що це частинки Хреста Господнього. До речі, як твердять архівні документи, хрестів-реліквіаріїв у церкві було два. Поки що віднайдений лише один.

Відтепер чудотворна копія Белзької ікони та частинки животворящого Хреста Господнього будуть виставлені в церкві Собору Пресвятої Богородиці в Усті-Зеленому для привселюдного почитання.

Західне бюро «Живого ТБ»