До Львова привезли мощі св. Вікентія де Поля
  • Втр, 03/12/2019 - 10:39

До львівського монастирського храму Святого Йосифа Обручника (Згромадження сестер милосердя св. Вікентія) прибули мощі св. Вікентія де Поля.

Відбулося урочисте внесення святині до храму та Божественна Літургія, яку очолив протоігумен Чину Найсвятішого Іскупителя о. Андрій Рак. Із ним співслужили о. Петро Баран, ЧНІ, та о. Станіслав Ірісік, СМ (РКЦ).

Проповідь виголосив о. Станіслав, настоятель спільноти отців-місіонерів у Перечині, Закарпатська обл. Отець звернув увагу на декілька подій із життя святого Вікентія, які були знаковими і змінили життя святого. Одним із таких моментів став 1617 рік, коли священник Вікентій зрозумів, що потрібно організовано діяти у провадженні діл милосердя. Цей рік став початком заснування спільноти жінок милосердя, яка в сучасному світі знана як Міжнародна асоціація милосердя (АIC). Пізніше були засновані Конгрегація місій (отці місіонери св. Вікентія) і дочки милосердя. Папа Венедикт XIII проголосив Вікентія де Поля блаженним 13 серпня 1729 року, а папа Климент XII канонізував його 16 червня 1737 року.

На думку сучасної католицької молоді, св. Вікентій є першим із десяти найвідоміших святих у світі. Цей французький священник, який присвятив своє життя служінню вбогим, хворим і покинутим став символом милосердя для віруючих християн на всіх континентах. Його іменем названо найбільше лікарень, центрів опіки і догляду. Сьогодні в Україні діють десять гілок Вікентійської родини. П’ять із них – монаші згромадження, і п’ять – мирянські організації. Згромадження сестер милосердя св. Вінкентія УГКЦ є єдиним згромадженням східного обряду в Україні, яке має харизму святого Вікентія. Сестри за прикладом свого небесного патрона опікуються дітьми-сиротами, хворими, людьми похилого віку і найбільш потребуючими. Нині вони виконують свою місію в чотирьох областях України.

«Ми безмежно вдячні Богові за цю чудову мить єднання східної і західної традицій Вселенської Церкви в особі святого Вікентія де Поля. Просимо святого Вікентія про благодать ще вірнішого служіння Богові та свідчення покірного милосердя у світі, який сьогодні так цього потребує», – каже головна настоятелька Згромадження сестер милосердя св. Вікентія де Поля (УГКЦ) с. Валентина Рябушко.

Ці реліквії перебуватимуть у монастирському храмі до кінця грудня. Черниці запрошують відвідати їх і випросити у святого Вікентія благодаті для себе, своїх сімей, друзів і всіх знайомих та незнайомих людей: «Вікентій своїм прикладом вчить нас бути милосердними одні до одних, не зважаючи на особу, адже Бог милосердний до всіх».