Doctor unitatis. Папа проголосив святого Іринея Ліонського Вчителем Церкви
  • Птн, 21/01/2022 - 14:27

Посеред Тижня молитов за єдність християн, Папа Франциск здійснив ще один промовистий акт, запрошуючи християн шукати у спадщині богословів первісної Церкви джерела для відновлення та збереження єдності Христових послідовників. У п’ятницю, 21 січня 2022 р., він проголосив святого Іринея Ліонського Вчителем Церкви.

У декреті за підписом Святішого Отця читаємо: «Святий Іриней Ліонський, прибувши зі Сходу, своє єпископське служіння звершував на Заході: він був духовним і богословським мостом між східними та західними християнами». Папа не оминає увагою того факту, що ім’я цього святого, що походить із грецької мови, означає «мирний», виражаючи «отой мир, який походить від Господа та примирює, реінтегруючи в єдності».

«З огляду на це, вислухавши думку Конгрегації в справах визнання святих, моєю Апостольською владою проголошую його Вчителем Церкви з титулом “Doctor unitatis”. Нехай же вчення такого великого Вчителя зможе дедалі більше підбадьорювати мандрівку всіх Господніх учнів до повного сопричастя», – бажає Папа Франциск.