Домініканці підсумовують ювілей 800-річчя заснування свого Ордену
  • Птн, 20/01/2017 - 10:04

«Послані звіщати Євангеліє» – це гасло міжнародного Конгресу, яким завершуються відзначення 800-річчя заснування Ордену Проповідників. Місцем його проведення є Папський університет святого Томи Аквінського. У зустрічі беруть участь понад 600 представників Ордену Проповідників з усього світу. Серед є священики, богопосвячені особи та миряни, які належать до різних відгалужень Ордену Домініканців. Конгрес триває від 17 до 21 січня ц.р. Того дня Папа Франциск відслужить Святу Месу в Папській базиліці святого Івана на Латерані, завершуючи конгрес та ювілей 800-річчя затвердження Папою Гонорієм ІІІ спільноти, заснованої святим Домініком.

В інтерв’ю для Радіо Ватикану о. Бруно Кадоре, Генеральний Настоятель Ордену Домініканців наголосив, що «ювілейний рік був дуже важливим для всього Ордену, адже він дозволив вглянутись у минуле, щоб добре зрозуміти благодать, яку вони отримали, а, одночасно, був і поглядом у майбутність, щоб відкрити, якою є роль їхньої особливої харизми у сучасній Церкві. Найголовнішим завданням повинна бути євангелізація, однак, потрібно зрозуміти, якою вона повинна бути у сучасних умовах. Неможливо переносити у сучасне зразки 800-річної давності. Те, що було важливим і спонтанним у середньовіччі, коли в Європі панувало християнське середовище, тепер уже не є таким. Не є це ні поганим, ні добрим, – висловив сою думку о. Бруно. – Такою є дійсність. Наша місія полягає в тому, щоб іти, зустрічати, слухати і говорити про нове Царство – Боже Царство, яке перемінить погляд на історію, на ближнього, перемінить надію людства».

Історія Ордену Проповідників пов’язана також і з Україною. Перші домініканці прибули до Києва ще в ХІІІ сторіччі. 1993 року Орден офіційно відновив свою присутність в Україні, де діють п’ять монастирів і спільнот. Домініканці передусім несуть душпастирську послугу вірним, а крім цього у Києві діє Інститут релігійних наук св. Томи Аквінського та видавництво «Кайрос».