Домініканці відкрили новий монастир у Харкові
  • Пон, 11/09/2017 - 22:34

У неділю, 10 вересня 2017 року, Домініканський Вікаріат України відкрив новий домініканський дім у Харківсько-Запорізькій дієцезії, а саме в Харкові – другому за розмірами українському місті, важливому науковому, промисловому й культурному центрі держави.

На теренах Харкова діють 6 римсько-католицьких парафій. Початки праці домініканців у місті сягають 2001 року, коли отець Маріуш Возняк ОР відправляв великопісні реколекції в парафії отців Місіонерів. Протягом наступних років домініканці не раз приїздили сюди з душпастирськими візитами. Наприклад, отець Домінік Сімон ОР провадив реколекції для франкомовних католиків, отець Петро Балог ОР – реколекції для священиків Автокефальної Православної Церкви. Отець Войцех Сурувка ОР, директор Інституту Томи Аквінського в Києві, читав у дієцезії лекції.

Під час великопісних реколекцій, які домініканці проводили в харківському соборі Успіння Пресвятої Діви Марії, відбулися переговори з єпископом Станіславом Широкорадюком (ординарнарієм Харківсько-Запорізької дієцезії). Єпископ висловив прагнення щодо служіння домініканців у Харкові й пообіцяв надати братам будинок у районі Нової Баварії, за 12 км від собору. Раніше там були кармеліти (вони збудували будинок та опікувалися невеликою  парафією), які виїхали 2012 року, а після них мешкали дієцезіальні священики. Навесні 2017 року єпископ Станіслав Широкорадюк написав лист-прохання до Провінціала Ордену Проповідників, запрошуючи домініканців на постійне служіння до Харкова.  

16 червня Рада Вікаріату домініканців в Україні постановила розпочати місію в Харкові, а 21 червня цю ухвалу підтвердила Рада Польської провінції. 7 вересня, після зустрічі домініканців, які працюють в Україні, до Харкова вирушили провінціал Павло Козацкі ОР, вікарій Яцек Дудка ОР, Войцех Делік ОР і Маріуш Возняк ОР.
У неділю, 10 вересня, у присутності вікарія Яцека Дудки ОР, синдика вікаріату Владислава Зомбковського ОР, директора київського Катехитичного центру Ігоря Гнюса ОР та декана харківського деканату Леоніда Ткачука МІС отець Маріуш Возняк ОР прочитав Символ віри і був призначений настоятелем парафії. У новому монастирі працюватимуть двоє братів: Маріуш Возняк ОР й Андрій  Каміньський ОР.«Щодо праці самих домініканців, то ми будемо опікуватися парафією святого Рафала Каліновського та Матері Божої святого Скапулярію, розташованою на околиці міста, в районі Нова Баварія, – розповідає настоятель новоствореного монастиря. – До завдань, які брати взяли на себе, належить пастирське служіння для кармеліток босих, духовна опіка над домом самотніх матерів у Коротичі, яким керують сестри оріоністки, та провадження Школи віри, зустрічі в якій відбуватимуться двічі на місяць у суботу. Домініканці будуть координувати ці зустрічі, активно співпрацюючи з братами по всій Україні та з київським Катехитичним центром. Плануємо також душпастирську працю зі студентами, служіння словом в усій Харківсько-Запорізькій дієцезії, організацію днів зосередженої молитви та реколекції в домініканському монастирі. А час покаже, як добре ми зможемо реагувати на нові виклики, які чекають у майбутньому».