Донецький екзархат УГКЦ стурбований долею священиків з Бердянська
  • Чтв, 01/12/2022 - 20:24

Донецький екзархат поширив чергову заяву з приводу душпастирів, які були «незаконно затримані у місті Бердянську» російською окупаційною адміністрацією, висловлюючи стурбованість тим, що не існує жодного зв’язку з ними і побоюючись, що їх силою змушують «зізнатися» у інкримінованих їм злочинів.

Як повідомлялось раніше, в місті Бердянську Запорізької області було незаконно заарештовано двох священнослужителів Донецького екзархату УГКЦ – настоятеля парафії Різдва Пресвятої Богородиці отця Івана Левицького, ЧНІ та сотрудника цієї парафії отця Богдана Гелету, ЧНІ. Курія екзархату поширила нову заяву, в якій зазначає, що «отці все ще знаходяться під арештом, жодного зв’язку з ними немає».

Раніше повідомлялося про те, що на території храму та парафіяльних приміщень був проведений «обшук» за відсутності обвинувачених, під час якого нібито було знайдено боєприпаси. У попередній заяві екзархату наголошувалося на тому, що на момент обшуку священники були вже арештованими і «не можуть нести жодної відповідальності за нібито знайдені в них зброю та боєприпаси». У новій заяві екзархат висловлює побоювання, що затримані душпастирі можуть зазнавати тортур з метою отримати «зізнання» в інкримінованих «злочинах».

«Донецький екзархат засуджує такі методи боротьби з Церквою, які є кричущим порушенням міжнародного права, зокрема законів і звичаїв війни, і вимагає негайно звільнити священників Івана Левицького та Богдана Гелету», – йдеться в заяві, автори якої також звертають увагу на те, що один із душпастирів потребує регулярно приймати спеціальні медикаменти.

«Ми наголошуємо: священнослужителі Донецького екзархату Української Греко-Католицької Церкви в Бердянську увесь час після початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну знаходились на місці свого священничого служіння і звершували свої душпастирські обов’язки у відповідності до канонів Церкви», – читаємо в заяві, що завершується закликом до влади, громадських правозахисних організацій та ЗМІ докласти всіх зусиль, щоб посприяти звільненню священиків, а до всіх людей доброї волі – молитися в намірі ієромонахів Івана та Богдана.