Допомога Церкві в потребі: підтримка священиків Київської Архиєпархії УГКЦ
  • Суб, 21/05/2022 - 17:13

Міжнародна організація «Допомога Церкві в потребі» допомагає священикам Київської Архиєпархії УГКЦ і надалі надавати душпастирську опіку та гуманітарну допомогу мешканцям міст і сіл, що страждають від війни. Про це повідомляє черговий інформативний бюлетень організації.

Від початку повномасштабної війни в Україні міжнародна благодійна організація «Допомога Церкві в потребі» (Aid to the Church in Need, ACN) вже надала українським священикам допомогу в розмірі понад півмільйона євро. Це підтримає священнослужителів, які піклуються про мешканців населених пунктів, що перебувають в оточенні та найбільше потерпають від обстрілів та бомбардувань. Майже 2 тисячі католицьких священиків по всій країні, включаючи 137 священиків з Київської Архиєпархії УГКЦ, отримали від цієї організації пожертви з наміреннями на Святу Літургію. Про це повідомляє ACN у своєму інформаційному бюлетені, оприлюдненому 13 травня 2022 року, що містить також інтерв’ю з економом Київської Архиєпархії отцем Віталієм Герасимівом.

«У нашій архиєпархії священики чергуються: одні священики замінюють інших у своєму служінні. Я два місяці працюю в столиці», – зазначив він, додаючи, що він відвідував парафіян, які, на відміну від багатьох, не покинули свої помешкання. Він приносив їм пакунки з їжею, а також пропонував їм Святі Таїнства (Сповідь і Євхаристію) і спілкувався з ними». За допомогою соціальних служб, які мають списки внутрішньо переміщених осіб, отець Віталій також організовує розподіл гуманітарної допомоги. Перед Великоднем він відвідував військових на їхніх постах. «Ми молилися разом; просили Бога захисту для них, для всієї України і миру у світі. Єпископ Йосиф Мілян, єпископ-помічник та Генеральний вікарій Київської Архиєпархії, також відвідав постраждалих людей та воїнів».

У його єпархії, всі священики отримують якусь фінансову допомогу, наприклад, у вигляді пожертв з наміреннями на Святу Літургію. Логістика добре налагоджена. Багато священиків отримали різноманітну гуманітарну допомогу на парафіях. Але деякі священики потребують допомоги у придбанні автомобіля, бо вони або зовсім не мають транспортного засобу, або він у дуже поганому стані. «У часи війни дуже важливо, щоб священик був мобільним і був спроможнім доїжджати до людей і надавати їм гуманітарну чи духовну допомогу», – розповів отець Віталій представникам ACN. Ще одною турботою економа є духовна віднова священиків: «Багато з них, – пояснив він, –  постійно живуть у великій напрузі та стресі. Вони пережили жахливі речі. Священики віддають себе людям, але й вони повинні також поновлювати свої сили».