«Допомога Церкві в потребі»: у 2021 році зібрано рекордні пожертви
  • Пон, 04/07/2022 - 09:55

Кожна третя дієцезія в світі та кожен восьмий священик отримували підтримку від Папської фундації «Допомога Церкві в потребі».

Наглядова Рада Папської фундації «Допомога Церкві в потребі» нещодавно затвердила фінансовий звіт цієї організації за 2021 рік. Протягом зазначеного періоду організація зібрала на допомогу переслідуваним і потребуючим християнам 133 мільйони євро пожертв (122,7 мільйона – в 2020).

«Щедрість наших доброчинців з понад 23 країни світ уможливила здійснення в 2021 року проектів підтримки на суму 105,9 мільйона євро. Нам залишається тільки дякувати їм від імені наших страждаючих братів і сестер за цю виняткову підтримку протягом другого року пандемії COVID-19 та вірити, що Бог щедро винагородить їх за це», – зазначив Виконавчий Президент Томас Гайне-Ґелдерн, слова якого наведені в повідомленні для преси. Як звичайно, пожертви надходять виключно від приватних осіб.

Майже 88% із зазначеної суми (92,8 мільйона євро) були витрачені на фінансування 5298 проектів у 132 країнах світу. Решта коштів (13,1 мільйона євро) були використані на здійснення інформаційних, адвокаційних і молитовних ініціатив, як от щорічний «Червоний тиждень на підтримку переслідуваних християн», приготування та розповсюдження «Рапорту про релігійну свободу». Крім того, залишок у понад 4,5 мільйона євро призначено на проекти 2022 року.

Розподіл допомоги

У бюджеті за 2021 рік 9,7 мільйона євро були витрачені на фінансування проектів, пов’язаних із пандемією. Найбільше допомоги протягом року отримала Індія (12 мільйонів євро), а за нею в переліку йдуть Україна, Ліван, Сирія та ДР Конго. Якщо йдеться про регіональний розподіл, то майже третина допомоги (30,7%) була спрямовані в Африку, в Азію та Океанію – 22,3%, та 16,9 – на Близький Схід.

Проекти охоплюють формування священиків і богопосвячених осіб, придбання транспортних засобів, необхідних в душпастирстві, спорудження та реставрацію храмів. Зокрема, протягом 2021 року «Допомога Церкві в потребі» фінансувала спорудження 307 церков, 157 монастирів, 295 душпастирських осередків та 52 семінарій.

Підтримка священиків і семінаристів

Важливою статтею підтримки душпастирів у бідних регіонах є збір намірень на служіння Святої Меси. Майже 53 тисячі священиків у Африці, Азії, Східній Європі, Латинській Америці та на Близькому Сході отримували таку допомогу минулого року, що означає, що з неї користав кожен восьмий священик і що кожні 15 секунд служилася Свята Меса в намірі доброчинця фундації.

Важливим елементом підтримки є формування духовенства. Протягом 2021 року «Допомога Церкві в потребі» профінансувала навчання 13,381 семінариста.

У звітному періоді різного роду проекти були здійснені в 1181 дієцезії світу, тобто, в кожній третій католицькій дієцезії.

«Допомога Церкві в потребі» та Україна

Як і в попередні роки, Україна в 2021 році була серед країн, що отримали найбільшу допомогу. «І той факт, що у нас було стільки проектів і партнерів на місцях, виявився хорошою позицією для негайного реагування, коли вибухнула війна», – стверджує Томас Гайне-Ґелдерн, додаючи, що доки благодійники довірятимуть їм свої пожертви, «Допомога Церкві в потребі» і надалі «трудитиметься де тільки зможе, щоб підтримувати християн, які потребують допомоги».

«Допомога Церкві в потребі» – це міжнародна Папська благодійна організація. Заснована після другої світової війни для допомоги християнським біженцям зі східної Європи, сьогодні вона має представництва у 23 країнах та служить потребуючим християнам по всьому світу.