"Допомога християнських сімей у душпастирстві родин є неоціненним свідченням", - Глава УГКЦ
  • Срд, 28/10/2015 - 10:15

24 жовтня у Ватикані завершилась XIV Генеральна асамблея Синоду єпископів Католицької Церкви про сім’ю. Впродовж трьох тижнів делегати з різних частин світу дискутували про головні проблеми сім’ї та душпастирську опіку в умовах сучасних викликів. Делегацію УГКЦ очолював Блаженніший Святослав. 

  Підсумковий документ (relazione finale) “Покликання та місія сім’ї в Церкві і сучасному світі” складається із 94 пунктів і був проголосований кворумом більшості синодальних отців в останній день роботи Синоду. В процесі роботи над синодальним документом Блаженніший Святослав у першому його читанні вніс певні пропозиції та зауваження, які були враховані в остаточній редакції. Так, зокрема, в параграфі про формацію духовенства Глава УГКЦ наголосив на значенні духовного проводу сімей у парафіяльному служінні священика, а також залученні до цього процесу богопосвячених осіб та мирян. На його переконання, допомога християнських сімей у душпастирстві родин є неоціненним свідченням  радості християнського подружнього життя.

В останньому розділі документа, присвяченого євангелізаційній місії сім’ї та її духовності, Блаженніший Святослав звернув увагу  синодальних отців, що “євангельська істина про сім’ю втілюється в життя подружжя через дію Святого Духа. Цей Дух Божественної любові підносить людську любов до гідності Святого таїнства подружжя”. Саме тому, сказано у документі, “особливе покликання подружжя до святості через сімейне життя  здійснюється завдяки благодаті Святого Духа”.

Коментуючи фінальний документ роботи Синоду, о. Федеріко Ломбарді, керівник прес-служби Апостольської Столиці, підкреслив його позитивний характер у душпастирстві так званих “зранених подружь” та відкритість Церкви до таких проблем, пригадавши одночасно незмінність вчення Церкви про нерозривність Святого таїнства подружжя.

Додамо, що в Синоді брали участь також два єпископи УГКЦ: владика Гліб, єпарх Лондонської єпархії Пресвятої Родини, та владика Борис, єпарх Паризької єпархії Святого Володимира.

Прес-служба товариства “Свята Софія”