Допомога Католицької Церкви постраждалим від війни в Україні
  • Втр, 04/10/2022 - 12:52

Цими днями в Римі відбулася зустріч католицьких організацій, які згуртовані в мережі, що координує гуманітарну допомогу Україні. На порядку денному, серед іншого, було приготування до зими.

Вже через кілька тижнів після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну деякі католицькі організації, що займаються гуманітарною допомогою, такі як Карітас, Єзуїтська служба біженців, Суверенний Мальтійський Орден, разом із об’єднаннями єпископатів Європи, вирішили координувати свої зусилля в збирання інформації та надаванні допомоги постраждалим від війни та змушеним залишити свою країну. Так народилася абревіатура «CR4U» (Catholic Response for Ukraine – Католицька відповідь для України), яка позначає робочу групу, що проводить моніторинг гуманітарної ситуацію та надає необхідну інформацію. Її роботу координує Католицька міжнародна комісія з питань міграції, секретар якої монсеньйор Роберто Вітілло розповів у інтерв’ю для Радіо Ватикану-Vatican News про робочу зустріч, що цими днями відбулася в Римі.

Перед обличчям зими, що надходить

Монсеньйор Вітілло зазначив, що створена в березні цього року група збирається кожні два тижні, щоби проаналізувати ситуацію як в Україні, так і в країнах, що приймають біженців. «Цього разу, – сказав він, – ми провели дводенну зустріч з метою стратегічного планування на майбутнє, насамперед, з огляду на зиму, яка вже скоро прийде, беручи до уваги відсутність опалення та відсутність домівок. Крім того, ми провели оцінювання відповіді, яку дали католицькі організації на цю катастрофу й на цю надзвичайну ситуацію. Ми також старалися заглянути у майбутнє: яким чином, коли прийде мир, ми зможемо допомогти українцям з розвитком і з відбудовою їхніх домівок і їхнього суспільства?».

Подбати про освіту та ментальне здоров’я

Секретар Католицької міжнародної комісії з питань міграції зазначив, що було розглянуто існуючі потреби, і серед них – досі існуюча потреба в продовольстві та в медичних засобах. «Для дітей дуже важливою є освіта, але чимало шкіл в Україні зруйновані, а багато біженців не хочуть записувати своїх дітей у школи в приймаючих країнах, бо мають намір повернутися в Україну, а тому ми повинні допомагати створювати можливості для участі в дистанційному навчанні в українських школах», – зазначив монсеньйор Вітілло, згадавши також про потребу в психологічному супроводі, оскільки «багато людей страждають від травматичного синдрому». А крім того, існує потреба в «духовному супроводі». «Також і люди, які раніше не вірили, зустрівшись із відповіддю Католицької Церкви, так і Церков загалом, зацікавлені в тому, щоби заглибитися в свою душу», – додав він

Допомогти може кожен

Відповідаючи на запитання про те, яким чином зацікавлені люди можуть допомагати Україні, координатор «CR4U» підкреслив, що, насамперед, молитвою, «бо ми повинні молитися за мир», про що «нам завжди нагадує Папа Франциск». «Крім того, є чимало спеціалістів, які можуть надавати технічну підтримку в сферах своєї компетенції, як дистанційно, так і як волонтери в Україні чи в країнах, що приймають біженців. Врешті, можна робити грошові пожертви, бо потрібна також фінансова підтримка. Під час цих засідань члени робочої групи визнають, що зібрали багато пожертв, але й потреби є великими, особливо, з огляду на зиму», – сказав монсеньйор Роберт Вітілло.