#Допоможеморазом: як УКГЦ реагує на виклики пандемії
  • Суб, 11/04/2020 - 12:46

В Українській Греко-Католицькій Церкві з перших днів карантину діє антикризовий центр, через який Церква намагається сьогодні послужити кожному, хто має в цьому найбільшу потребу. Метою його створення було об’єднання зусиль та координування ініціатив церковних структур різних рівнів, спрямованих на запобігання поширення COVID-19 та подолання наслідків пандемії. Діючи у межах кордонів Української Держави, наша Церква долучається до глобальної місії всієї Католицької Церкви: свідчити Божу любов через вчинки милосердя.

До антикризового центру УГКЦ входять представники керівного центру Патріаршої курії УГКЦ (економату, основних комісій, департаментів), представники єпархій і Карітасу України. Очолює антикризовий центр патріарший економ о. Любомир Яворський, який попередньо в інтерв’ю пояснив, що за допомогою такого центру «ми в нашій Церкві обмінюємося інформацією, дізнаємося про ініціативи, які сьогодні запускаються, і підтримуємо там, де бракує підтримки».

У цей непростий час пріоритетами у служінні Церкви незмінно залишаються молитва і душпастирський супровід вірних. УГКЦ продовжує молитися і уможливлює участь вірних у цій молитві через трансляції богослужінь із порожніх храмів. Чимало священників проводять онлайн-реколекції. Однак, реагуючи на нагальну потребу голодного нагодувати, нагого зодягнути, подорожнього в дім прийняти, Церква спрямовує багато ресурсів на забезпечення і цих потреб. Зокрема, через антикризовий центр УГКЦ намагається послужити вірним у психологічній, соціальній, медичній та інформаційній сферах.

В УГКЦ вже віддали на потреби міста Львова та Львівської області Патріарший дім, у якому сьогодні проживають медичні працівники. Там же вони мають змогу харчуватися. Подібна ініціатива була втілена в Івано-Франківську, де для проживання медпрацівників виділили приміщення духовної семінарії, а у клініці Святого Луки запустили безкоштовні консультації. У загальноцерковному реабілітаційному центрі «Назарет» готові прийняти на проходження карантину 50 узалежнених осіб. У декількох містах України УГКЦ забезпечує триразове харчування літніх потребуючих людей, зокрема активно функціонує ініціатива COVчег. У деяких єпархіях придбали препарати ШВЛ, передавши їх на потреби місцевих лікарень. Сестри редемптористки започаткували телефонну лінію духовно-емоційної підтримки.

У ситуації поширення смертельно небезпечної хвороби УГКЦ пліч-о-пліч із державною владою готова берегти життя і здоров’я українців. Як із початком війни на Сході України Церква вийшла на передову в особах військових капеланів, щоби бути поруч українських вояків, так сьогодні в особах медичних капеланів вона є близько до медичних працівників, аби послужити і їм, і тим, хто страждає від цієї небезпечної недуги. Служінням близько 140 медичних капеланів (кожен із них пройшов тестування на COVID-19) опікується с. Севастьяна Карвацька і Комісія душпастирства охорони здоров’я Патріаршої курії УГКЦ. Окрім духовної, вони надають потребуючим і психологічну підтримку.

Про результати праці, як заявляють у антикризовому центрі, періодично повідомлятиметься на офіційних інформаційних ресурсах УГКЦ. Хештегом, який позначатиме тематичні публікації, є #допоможеморазом.

Просимо кожного, хто має таку можливість, долучатися до ініціатив, які відбуваються поблизу вас, – у ваших архиєпархіях, єпархіях, екзархатах, – або ж пропонувати власні. Рівно ж пригадуємо, що в УГКЦ вже функціонує можливість долучитися до допомоги потребуючим через онлайн-пожертву.

Не відвертаймо свого обличчя від потребуючого, щоби обличчя Боже не відвернулося від нас, як сказано у книзі Товита зі Святого Письма. Не будьмо байдужими до потреб наших ближніх #допоможеморазом!