Дослідники: євреї захопили Ханаан завдяки кліматичній кризі
  • Суб, 26/10/2013 - 07:02

Ізраїльські учені, що проаналізували 18-метрову пробу грунту, взяту з дна озера Кінерет, прийшли до несподіваного висновку: захоплення євреями Ханаану стало можливим завдяки кліматичним змінам.

Дослідження проводили доктор Дафна Лангот з інституту археології Тель-Авівського університету, глава інституту професор Ісраель Фінкельштейн, професор Томас Літт з університету Бонна і професор Мордехай Штайн з Єврейського університету в Єрусалимі.

У рамках дослідження вчені за допомогою радіовуглецевого аналізу вивчили склад пилку в здобутому грунті, щоб отримати уявлення про кліматичні зміни що відбувалися в регіоні.

Після отримання кліматичного графіка археологи наклали його на графік історичних подій.

Як повідомляє газета"Гаарец", увагу вчених привернув період з 1250 по 1100 рік до Р.Х.. Вивчення грунту показало, що в цей період в регіоні сталося значне потепління, що призвело до тривалих посух, голоду і масової міграції населення.

У цей проміжок часу в східній частині Середземномор'я спостерігається падіння древніх царств і загибель багатьох культур. Це стосується і району Ханаана, в якому полягли такі міста, як Меггідо, Лахиш, Бейт- Шеан, Хацор і Афек. Приблизно тоді ж в регіон приходять єврейські племена і філістимляни.

Завершення кліматичної кризи в 1100 році до Р.Х, дозволило прибульцям осісти на завойованій території і заснувати на ній нові царства.

За матеріалами http://newsru.co.il