Дослідження: люди, виховані розведеними батьками, менш релігійні, ніж ті, котрі виросли в повній сім'ї
  • Пон, 03/10/2016 - 21:09

Люди, які виховані батьками, які перебувають в розлученні, в меншій мірі схильні до релігії, ніж ті, хто ріс в родині, де мати і батько були в шлюбі. Такі результати показало нове дослідження, проведене американським The Public Religion Research Institute спільно з Religion News Service, повідомляє newsru.com з посиланням на The Daily Mail.

За даними дослідження, 35% дорослих, чиї батьки були в розлученні в їхньому дитинстві, вважають себе нерелігійними. Про це ж заявили 23% опитаних, батьки яких були одружені. Таким чином, з цього випливає, що нестабільність сім'ї і, навпаки, міцність цього інституту можуть вплинути на релігійну ідентичність людини.

Впливає формат сім'ї в дитинстві і на частоту відвідування людьми церкви, коли вони стають дорослими. Згідно з даними проведеного опитування, 31% релігійних людей, чиї батьки були розлучені в їх дитинстві, відвідують службу в церкві принаймні один раз в тиждень. Про аналогічне заявили 43% їх однолітків, які виховувалися в повних сім'ях.

На думку експертів, розлучення призводить до переосмислення дитиною всіх зв'язків зі світом, включаючи релігію. При з'ясуванні причин, чому в міру дорослішання людина може залишити віру, 60% повідомили, що зробили це, тому що перестали вірити в церковну доктрину, 32% заявили, що їхня сім'я ніколи не була релігійною. У той же час 29% сказали, що до такого рішення їх привели повідомлення про деструктивні релігійні течії, на ще 19% вплинули повідомлення про випадки сексуального насильства з боку священнослужителів.

Загалом серед опитаних 39% молодих людей (віком 18-29 років) повідомили про свою нерелігійність. Дослідники констатують, що з кожним роком зростає число нерелігійних людей - наприклад, в 1991 році тільки 6% американців заявляли про свою нерелігійність.