Дослідження: Щедрі люди щасливіші, а скупі швидше старіють
  • Срд, 26/07/2017 - 12:58

Нове дослідження, проведене вченими з Швейцарії, показує, що люди, які щедрі і зосереджені на тому, щоб допомогти іншим, відчувають себе більш щасливими, ніж ті, хто орієнтується в основному на власні інтереси.

Філіп Тоблер і Ернст Фер з Департаменту економіки Цюріхського університету разом з групою міжнародних дослідників провели експеримент з 50 людьми. Команда прагнула дослідити, як області мозку взаємодіють, щоб отримати відчуття щастя.

Учасникам дослідження було обіцяно 25 швейцарських франків на тиждень протягом чотирьох тижнів. Двадцять п'ять з них попросили витратити гроші на інших; іншим же 25 сказали, що вони можуть витратити їх на себе.

«Робити щось приємне для іншої людини дає багатьом людям те приємне відчуття, яке поведінкові фахівці називають  "теплим світінням", - говорилося в прес-релізі Університету Цюріха.

Учасники постійно повідомляли про те, що прояви щедрості змушували їх відчувати себе добре. МРТ-сканування їх мозку проводилося одночасно і показало, що одна область мозку викликає реакцію в іншій області, яка пов'язана зі щастям.

«У нашому дослідженні представлені поведінкові і нейронні дані, які підтримують зв'язок між щедрістю і щастям», - пояснила дослідницька група в журналі Nature Communications.

Дослідники розглянули три області мозку: «одна пов'язана з альтруїзмом і соціальною поведінкою, друга - зі щастям, а третя область - з процесом прийняття рішень».

Ті, хто сказав, що вони віддали б гроші, сказали, що вони були щасливіші, ніж більш скупі люди.

У той час, як їх мозок піддавався перевірці, їм задавали питання, які «викликали сценарії, які показували б власні інтереси учасників проти інтересів бенефіціарів їх експериментальної щедрості».

Повідомлялося, що ступінь щастя у них не була пов'язана з сумами, які вони подарували.

Дослідницька група також заявила, що їх результати мають наслідки для інших сфер культури, таких як охорона здоров'я, освіта, економіка і політика.

«Щедрість і щастя покращують індивідуальне благополуччя і можуть сприяти суспільному успіху», - сказали вони.

«Однак у повсякденному житті люди недооцінюють зв'язок між щедрістю і щастям і тому не бачать переваг у витратах на інших», - продовжили вони. Вчені, які вивчають феномен щедрості вже мало кого можуть здивувати.

Крістіан Сміт, соціолог університету Нотр-Дам, зауважив в книзі «Парадокс щедрості: даючи, ми набуваємо», що накопичений обсяг досліджень виявив позитивний вплив щедрості на мозок.

Посилаючись на фахівців з нейробіології, Сміт писав: «Експериментальні дослідження показали, що збільшення кількості окситоцину в неврологічних системах людей значно збільшує їх щедрість, співпереживання і любов».

«Але відносини можуть працювати в обох напрямках: посилення почуття співпереживання до інших і практика щедрості, мабуть, здатні збільшити викиди окситоцину в мозок людини».

Крім того, відсутність щедрості може мати протилежний ефект, стимулюючи негативні нейрохімічні процеси. Сміт привів дослідження, що показує, що у скупих людей, виділяється більше кортизолу в мозок, гормону стресу, який відомий тим, що від нього старіє тіло.