Достатньо 1 метра. Італійці відкривають церкви
  • Пон, 11/05/2020 - 21:52

Конференція єпископату Італії, італійський уряд та Міністерство внутрішніх справ у четвер підписали домовленість, щоб дозволити віруючим знову брати участь у Літургіях та богослужіннях. Документ з урахуванням правил безпеки, пов'язаних з так званою «2 фазою» боротьби з коронавірусом, набуде чинності 18 травня цього року.

Згідно з новими правилами, які набудуть чинності 18 травня, вірні можуть перебувати у храмах на відстані 1 м у захисних масках. За дотриманням правил безпеки мають спостерігати волонтери, забезпечені відповідними захисними засобами, а в храмах, де очікується більша, аніж допустима кількість вірних, рекомендується збільшити кількість богослужінь. Церкви мають бути обладнані дезінфікуючими засобами. Вірні зможуть входити до храмів на відстані не менше 1,5 м один від одного, тому пропонується позначити окремі входи та виходи з церков. Як і в інших громадських місцях, до церков не можуть заходити особи, які мали контакт з особами чи середовищами, інфікованими коронавірусом, або які мають симптоми хвороби чи температуру вище 37,5 градусів.

Після кожної Літургії мають ретельно продезінфікувати церкву, богослужбові параменти та обладнання, що є в храмі, наприклад мікрофони. До того ж служителі Святого Причастя, поза відправою, повинні будуть носити одноразові рукавички та маски для обличчя. З міркувань безпеки вилучать загальнодоступні пісенники, а пожертви замість таци можна складати лише у призначені банки.

Сповідь відбуватиметься в місцях, де можна дотримуватися належної дистанції та правил безпеки, і це не заважатиме належному здійсненню цього таїнства. Сповідник та каянник мусять бути в масках. Зберігаючи гідний характер здійснення таїнств, священники можуть розглянути можливість служити Літургію просто неба, дотримуючись заходів безпеки.

Підписаний протокол є результатом багатотижневої співпраці італійського єпископату з урядом, а також сильної опозиції єпископів та вірних, коли в першій редакції норм, передбачених у так званій «2 фазі», забракло будь-якого «послаблення» обмежень у церквах. Досі в них можуть перебувати лише ті вірні, які приходять на індивідуальну тиху молитву та адорацію Найсвятішого Таїнства.