Дозволити дитині пропустити недільну Літургію – те ж саме, що дозволити не чистити зуби
  • Пон, 18/06/2018 - 16:53

Батьки повинні змушувати своїх дітей брати участь в недільній Літургії точно так само, як змушують їх щовечора чистити зуби та вмиватись. Таку думку висловив ірландський теолог о. Олівер Трейнор на зустрічі з батьками дітей його парафії.

За його словами, дуже важливо прищепляти віру малим дітям. Батьки повинні не лише показувати хороший приклад, але й пояснювати свої дії та причини участі в Літургії.

«Діти віком п’ять, шість чи сім років вчаться відносин з Христом. І якщо не налагоджувати ці відносини в цьому віці, то в старшому це буде набагато важче», - говорив о. Трейнор.

Саме тому батьки повинні дбати про те, щоб діти ходили в неділю на Літургію і не мали дозволу приймати рішення щодо цього самі.

Священик зазначив, що сучасні батьки дуже часто не хочуть примушувати своїх дітей ні до чого, якщо їм цього не хочеться.

«Однак, ви ж змушуєте їх чистити зуби?»,- запитав він. – «Ви ж змушуєте їх приймати душ тоді, коли вони починають потіти в підлітковому віці? Без сумніву, так».

«Є певні речі, які не ставляться під сумнів»,- додав він. – «Чи ж ми не маємо обов’язку перед Богом, який не бере до уваги те, як ми почуваємось? Привести дітей на Літургію, однак в теплий і рішучий спосіб, - це те, що не піддається обговоренню».

Священик попередив батьків, що варто не лише виховувати дітей прикладом, але й важливо пояснювати їм доктрину Церкви.

«Приклад – це першочергове, однак є випадки, коли потрібне слово, яке надасть значення вашим вчинкам»,-  говорив він.- «Так було у випадку Ісуса. Він пояснював усе, що робив».

О. Трейнор наголосив на важливості показувати дітям хороший приклад і водночас переконуватись, що вони розуміють вчення Церкви. А це можна виконувати, приводивши дітей на Літургію, інформує Catholic Herald.