Дозволити Христовій перемозі утвердитися у своєму житті. На молитві «Царице Неба» з Папою Франциском 1 квітня 2013
  • Пон, 01/04/2013 - 17:39

«Благодатного Великодня вам усім. Дякую вам, що також сьогодні ви зібралися настільки численно, щоб розділити радість Пасхи, центральної таємниці нашої віри. Нехай же сила воскресіння зможе досягнути кожну людину, особливо ту, яка страждає, та всі ситуації, в яких найбільше потрібно довіри та надії», – сказав Папа Франциск, вітаючи прочан, які заповнили площу Святого Петра у Ватикані опівдні, в понеділок, 1 квітня 2013 р. Для християн, які дотримуються нового календарного стилю, це – другий день Пасхальних свят, який в латинському обряді називається Понеділком Ангела.

Святіший Отець наголосив на тому, що Христос остаточно переміг зло, але нам, людям кожної епохи, слід «прийняти цю перемогу в своєму житті, в конкретній дійсності історії та суспільства». Для цього «Хрищення, яке робить нас Божими дітьми» та «Пресвята Євхаристія, яка єднає нас з Христом», повинні стати нашим життям, тобто, вилитися в нашу поведінку та наші рішення. Благодать цих Святих Тайн, особливо пов’язаних з Пасхою, «є надзвичайним потенціалом для оновлення особистого життя, життя в сім’ях, суспільних взаємин. Але все переходить через людське серце, – сказав Папа Франциск, – якщо дозволю, щоб мене досягла благодать воскреслого Христа, якщо дозволю їй змінити в собі те все, що не є добрим, що може спричинити зло мені та ближнім, то цим дозволяю Христовій перемозі утвердитися у своєму житті, розширити її благодатний вплив». Саме такою є могутність Божої благодаті, без якої, як двічі наголосив Святіший Отець, ми нічого не можемо.

«Втілювати в життя отримане Святе Таїнство: ось у чому, дорогі брати й сестри, полягає наш щоденний труд, але я б сказав, що також наша щоденна радість! Радість почуватися засобами Христової благодаті, як гілки виноградної лози, якою є Він Сам, оживлені живильними соками Його Духа! Молімося разом, в ім’я померлого та воскреслого Господа, і за заступництвом Пресвятої Марії, за те, щоб Пасхальне таїнство змогло глибоко діяти у нас та в цьому нашому часі, щоб ненависть поступилася місцем любові, брехня – істині, помста – прощенню, а смуток – радості», – закликав Папа Франциск, а тоді проказав разом з вірними молитву «Царице Неба», яка в пасхальний період заміняє молитву «Ангел Господній».

Після проказування молитви, уділивши Апостольське благословення, Святіший Отець ще раз привітав всіх присутніх, «які прибули з різних континентів, щоб взяти участь в цій молитовній зустрічі».

Джерело: Радіо Ватикан