ДР Конго: бомба в церкві, насильство стали звичним явищем
  • Втр, 29/06/2021 - 19:13

Конголезські єпископи б'ють на сполох через жахливу ситуацію в регіоні Бутембо-Бені. Вони наголошують, що насильство стало там повсякденністю. Лише позавчора чудом не дійшло до трагедії після вибуху саморобної бомби в одній із церков.

Шок і недовіра – так коментує недільний вибух єпископ Лоран Сондірія, генеральний вікарій Бені. Він наголошує, що трагедія не сталася не лише тому, що вибух був рано вранці. За кілька годин у храмі була запланована Євхаристія з таїнством миропомазання для великої групи молоді в супроводі родин та друзів. Після розслідування Літургія таки відбулася, – розповів єпископ Сондірія.

«У церкві ще не було віруючих, біля входу в будівлю стояли лише двоє людей, які отримали поранення. Наразі вони перебувають у лікарні. Це вперше на території Бені, коли католицька церква зазнала такого нападу. Вибухівку підклали під амвон, – розповідає єпископ Сондірія. – Це та частина храму, де стоять хористи. Знищені музичні інструменти та звукова система. Вівтар не постраждав. Церква знову доступна».

У результаті вибуху в неділю при парафії створили надзвичайний комітет з безпеки. Також нагадали, що заклики місцевих єпископів та священників щодо ескалації насильства в цьому регіоні Демократичної Республіки Конго вже давно залишаються без відповіді як влади, так і миротворчих сил ООН. За терористичними атаками та порушеннями прав людини в цьому регіоні стоїть угрупування близьке до Ісламської держави.

«Не минає дня, щоб вони когось не вбили. Повстанці навіть вбивають хворих на лікарняних ліжках», – повідомляє місцевий ординарій єпископ Мелхіседек Сікулі Палуку.

За останні сім років у регіоні вбили понад 6 тис. осіб, 3 млн зі страху покинули свої будинки, а 7,5 тис. осіб викрали. Повстанці спалюють цілі села, знищують врожаї та реквізують худобу. 

У квітні цього року конголезський єпископат подав апеляцію з вимогою припинити насильство. «Припиніть вбивати своїх братів. Їхня кров кличе до Бога», – пишуть єпископи. Вони вказують на те, що цей регіон не має майбутнього без рішучих дій місцевої влади.

«Війна – мати всієї бідності, вона вражає всіх і руйнує майбутнє наших дітей», – пишуть єпископи, наголошуючи, що зло можна перемогти і насильство зупинити. Водночас вони вказують, що ескалація насильства на сході Конго негативно впливає не тільки на розвиток цього регіону, але і на майбутнє всієї країни.