Друга річниця загибелі о. Жака Амеля, мученика Церкви сьогодення
  • Чтв, 26/07/2018 - 13:06

«Отець Жак Амель був убитий на хресті, тобто, саме в той момент, коли служив Христову хресну жертву. Добрий, лагідний муж братерства, який  завжди старався бути миротворцем, був убитий, немовби злочинець. (…) Він – мученик. А мученики – блаженні. Ми повинні молитися до нього, щоб дав нам лагідність, братерство, мир, а також мужність говорити правду: вбивати у Боже ім’я – це сатанинський акт».

Такими словами під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» 14 вересня 2016 року Папа Франциск спогадував старенького французького священика, який кілька тижнів перед тим, 26 липня, був жорстоко вбитий двома радикалізованими ісламськими юнаками в храмі під час того, як служив Святу Месу.

Поминання у другу річницю загибелі

«Отець Амель випромінював своїм прикладом ідеал вірного та дискретного служителя в серці родини, своєї парафії, у серці цього міста», – сказав Високопреосвященний Домінік Лебру, Архиєпископ Руану, під час Святої Меси, яку він очолив 26 липня 2018 р. у місцевості Сен-Етьєн-дю-Рувре поблизу Руану, в другу річницю трагічної смерті о. Жака. Богослуження відбулося в тій самій церкві о тій самій годині, коли трапилася трагедія.

У квітні було відкрито беатифікаційний процес. Архиєпископ Лебру розповів, що в рамках дослідження спадщини священика, знайдено сотні проповідей, написаних о. Жаком, які є «короткими, впорядкованими, що просто і невтомно пояснюють Євангеліє».

Після Святого Причастя ієрарх зупинився та промовив: «Як розповідають свідки, саме в цьому моменті Святої Меси відбулася ця трагедія». Після чого запала глибока тиша. В Євхаристійному богослуженні брала участь також сестра вбитого священика Розелін Амель. Після Святої Меси на центральній площі Сен-Етьєн-дю-Рувре відбулася державна церемонія, присвячена мирові та братерству.