Другий день VІІ Апостольської подорожі Папи Франциска. Шрі-Ланка
  • Срд, 14/01/2015 - 22:03

Перебуваючи у Шрі-Ланці у середу 14 січня вранці Вселенський Архиєрей залучив до грона святих блаженного Джозефа Ваза, католицького місіонера, що походив з Індії і звіщав Євангеліє та виконував священиче служіння на тодішньому острові Цейлоні від 1686 до своєї смерті у 1711 році. Урочисте богослуження відбулось у міському парку міста Коломбо, столиці Шрі-Ланки, що займає площу понад п’яти гектарів на побережжі Індійського океану, саме там, де 20 років тому його беатифікував Папа Іван Павло ІІ. Це побережжя було свідком руйнівного цунамі, яке 2004 року принесло коло 40 тисяч людських жертв.

Урочиста церемонія зібрала понад півмільйона учасників, а потрібно врахувати, що в Шрі-Ланці католики становлять тільки 7% населення. На богослуження прибули вірні з усієї країни, а також з Індії. Серед присутніх була також і велика кількість буддистів та визнавців інших конфесій, які з великою радістю переживали хвилини зустрічі з Папою Франциском. Із Святішим Отцем співслужили понад тисяча священиків і коло сотні єпископів.

Головним лейтмотивом проповіді, яку Папа Франциск виголосив під час Святої Меси, що була центральною подією його відвідин цієї країни, було старозавітне пророцтво Ісаї: «Всі кінці землі побачать спасіння нашого Бога»,  розглянуте в контексті канонізації святого Джозефа Ваза.

Пополудні Папа Франциск відлетів гелікоптером до міста Мадху, віддаленого 250 кілометрів від Коломбо. Цей регіон, де проживає переважно тамільське населення і де розташований Мадхунський санктуарій Пресвятої Богородиці, що є важливою метою паломництв у південній Азії, щороку збираючи коло 600 тисяч прочан. Своїм корінням це місце культу Пречистої Діви Марії сягає 1544 року, коли вбито 600 новонавернених християн. Деяким з переслідуваних вдалось врятуватись і вони спорудили маленьку капличку, в якій помістили статуйку Пресвятої Богородиці, яка тепер почитається у санктуарії. Також і під час переслідувань наступними сторіччями християни знаходили тут порятунок.

Марійський санктуарій в Мадху завжди був місцем молитви і його відвідували не тільки католики, але й визнавці інших релігій. Однак, територія, де розташований санктуарій, під час громадянської війни опинилась у зоні воєнних дій. Пригадаємо, що від 1983 до 2009 року острів Шрі-Ланка став ареною кровопролитної громадянської війни між владою та повстанцями «Тамільськими тиграми», які змагалися за створення незалежної держави на північному сході, де більшість населення становлять саме тамільці. Війна принесла від 80 до 100 тисяч жертв, серед яких коло 40 тисяч мирних жителів.

Єпископам вдалось створити з санктуарію демілітаризовану зону, гарантуючу безпеку не тільки паломниками, але й численним біженцям, які шукали порятунку при храмі. Під час закінченої шість років тому громадянської війни на Шрі-Ланці при санктуарії знайшли притулок понад 10 тисяч біженців.

2008 року Марійський санктуарій передано Маннарській дієцезії і 2010 року його наново відкрито для культу. Санктуарій є символом національного примирення.

Понад 500 тисяч осіб очікували Святішого Отця, щоб разом з ним взяти участь у молитві до Пресвятої Богородиці за утвердження миру, досягнутого 2009 року. Були присутні представники тамільських та сингальських сімей, які пережили великі випробування під час конфлікту.

Під час відвідин Марійського санктуарію в Мадху Папа Франциск звернув увагу на те, що лише зрозумівши у світлі Христового хреста глибину зла, до якого ми здатні, зможемо відчути справжній жаль та покаяння та отримаємо благодать наблизитися один до одного.

Відвідини Марійського санктуарію були останньою багатолюдною подією другого дня перебування Вселенського Архиєрея у Шрі-Ланці. Повертаючись до Коломбо, Папа  відвідав храм буддистів, а в Апостольській Нунціатурі відбулась зустріч з попереднім президентом, який свого часу запросив Святішого Отця до Шрі-Ланки. День завершився зустріччю із місцевими єпископами, яка не змола відбути у вівторок, як це було заплановано.