Другий день візиту Папи Франциска до Швеції (1 листопада 2016)
  • Срд, 02/11/2016 - 09:35

Святою Месою для католицької громади Швеції на стадіоні «Swedbank» в Мальме закінчилась коротка подорож Папи Франциска до Швеції на запрошення Лютеранської Церкви взяти участь в екуменічних відзначеннях 500-річчя Реформації.

Вранці Святіший Отець попрощався з мешканцями та працівниками науково-медичного осередку в місцевості Іґелоза, в конференц-залі якого проводяться зустрічі Конференції Єпископів Північних Країн. У цьому центрі Папа Франциск проживав під час своєї короткої поїздки. Від’їжджаючи, Папа подарував осередкові поліхромний керамічний барельєф Пресвятої Богородиці з Дитятком Ісусом.

Звідти автомашиною Його Святість від’їхав до спортивного комплексу міста Мальме, де на стадіоні «Swedbank» очолив Святу Месу, в якій взяло участь коло 15-ти тисяч вірних не тільки із Швеції, а з усієї Скандинавії. Для католиків цей день був особливо радісним і щасливим, адже сам Христовий Намісник прибув до них, щоб їх духовно зміцнити та утвердити у вірі.

За офіційними даними у Швеції нараховується 113 тисяч католиків, але враховуючи незареєстрованих, кількість доходить до 150 тисяч. Більшість католиків – це емігранти або нащадки емігрантів. Католицька громада складається з вірних майже 80 національностей, серед яких і немало українців. Тепер прибуває багато мігрантів із Середнього Сходу, Сирії, Іраку.

А найчисленнішою є польська громада.

Українськими греко-католиками Швеції, як також Норвегії та Фінляндії,  опікується Апостольський Екзархат в Німеччині та Скандинавії, який від 2001 року очолює владика Петро Крик. У Швеції є декілька греко-католицьких осередків, один із них місті Мальме, де в понеділок та вівторок перебував Папа Франциск.

Прибувши на стадіон, невеликим електричним відкритим автомобілем Папа проїхав між трибунами, вітаючи присутніх. Він окремо зупинився, щоб поблагословити кожного із хворих на інвалідних колясках.

Прекрасно підготована Свята Меса свідчила, що нечисленна католицька спільнота католиків Скандинавії дуже ретельно приготувалась до зустрічі із Святішим Отцем.

Літургія відправлялась латинською мовою, читання – шведською, папа проповідував іспанською мовою з перекладом на шведську.

У проповіді Папа говорив про покликання кожної людини до святості, про актуальність євангельських блаженств та пильну необхідність прямувати до єдності християн.

У молитві вірних іспанською, шведською, арабською, англійською, німецькою та польською мовами підносили прохання за католицьку Церкву в скандинавських країнах, за скандинавські парафії, які відрізняються багатогранністю мов, народів та культур, за невіруючих, щоб усі християни світу давали свідчення Божого дбання за кожну людину на світі. Прозвучала і молитва за віруючих і за покликання кожної людини до святості, прохаючи Бога навернути грішників, зміцнити віруючих, утішити пригноблених, прийняти померлих у небесний Єрусалим.

Католицький Єпископ Стокгольму Андерс Арбореліус подякував Святішому Отцеві  за візит до Швеції, підкресливши, дні візиту Папи Франциска стали для католицької громади часом радості у вірі, оновлення в любові і омолодження в надії. Він наголосив, що для католиків Швеції присутність Вселенського Архиєрея була даром і несподіванкою. Єпископ Стокгольму подякував Папі за вияв батьківської любові та погляд на шведських католиків з любов’ю та усміхом. Він додав, що Святіший Отець заохотив їх до інтенсивнішого життя Христових учнів і передавання божої любові ближнім.

Після закінчення Святої Меси присутні спільно проказали молитву «Ангел Господній».

Католицькі вірні, з якими спілкувались кореспонденти Радіо Ватикану, наголошували, що дводенний візит Вселенського Архиєрея змінив образ католицької Церкви в очах більшості лютеран. Вони розповідали, як реагували шведи на приїзд Папи, яке позитивне враження вони отримали, як багато означає цей візит для діалогу й поєднання між лютеранами й католиками, а також для ситуації католиків у країнах, де переважають протестанти.

Знакові відвідини Святішого Отця – це насправді важливий крок  на ще довгому і складному шляху, що веде до єдності християн. Це також і жест підтримки для місцевої спільноти католиків, яка у зісвітченому суспільстві старається не втратити свою самобутність і дати свідчення присутності Христа в їхньому житті.

Вони пригадували, що до ХVІ сторіччя Швеція була католицькою країною і тут залишилось багато пам’ятних церковних місць. Тепер шведи їх стараються реконструювати та шанувати. Вони починають відкривати в католицизмі багато позитивного і прагнуть повернутись до свого коріння.

Після завершення  богослуження Папа  від’їхав до міжнародного аеропорту Мальме, де  відбулась коротка офіційна церемонія прощання. Владу представляла Міністр Культури й Демократії Аліс Баг Кунке.