Другий день зустрічі координаторів програми “Жива Парафія”
  • Срд, 29/11/2017 - 15:00

Про молитовне життя в УГКЦ роздумували єпархіяльні координатори програми “Жива Парафія”, на зустрічі, яка в цих днях відбувається в м. Мадрид (Іспанія). Участь у зустрічі бере і координатор програми у Львівській Архиєпархії о. Павло Дроздяк.

Головну тему другого дня зустрічі розкрив Преосвященний владика Венедикт, Єпарх Чиказький, який також є головою Патріаршої літургійної комісії.

Преосвящений владика Венедикт зосередив увагу на Літургії як спільній справі. Проте мова йде про Літургію в ширшому значенні, через розуміння усього добового кола богослужінь.

Ключовим моментом є молитва: “В нас будуть живі парафії, коли будемо мати постійні стосунки з Живим Богом”, – наголосив Архиєрей.

Зокрема, під час зустрічі був згаданий досвід життя Віденської Архиєпархії, коли Кардинал Крістоф Шенборн зупинив увесь Архиєпархіальний механізм, наголошуючи на тому, що: “Нам не бракує креативності, а часу для молитви. Реформи принесли сильні зміни і я бачу небезпеку…адже все це веде до виснаження і розчарування”, – йдеться у листі кардинала до своїх священиків.

Аналізуючи молитовне життя в УГКЦ, Преосвященний владика Венедикт розкрив такі думки:
Богослужіння добового кола і їх краса;
Доступність богослужінь для мирян через катихезу та богослужбові тексти;
Катедральні Собори, як взірці літургійного життя;
Вишкіл добрих душпастирів, формація дияконів, приготування кваліфікованих співців, тощо.

“Не богослужіння маємо підлаштовувати під людей, а людей готувати до богослужіння”,- зазначив владика Венедикт.

Зустріч завершилася презентацією напрацювань Патріаршої літургійної комісії, конкретними пропозиціями, які покликані оживити молитовне життя парафій, сформувати у вірних здорову літургійну культуру.

Підготував о. Павло Дроздяк, координатор програми “Жива Парафія” у Львівській Архиєпархії УГКЦ

Фото – о.  Роман Бобесюк