Другий сезон благодійного заходу ураїнських митців «Таємниці старої Лаври або Молитва До Митрополита»
  • Птн, 10/11/2017 - 18:04

5 листопада 2017 року у приміщенні Львівської Духовної Семінарії Святого Духа (м. Львів, вул. Хуторівка, 35) відбувся другий сезон унікального благодійного заходу «Таємниці старої Лаври або Молитва до Митрополита». Під час цього заходу митці різних галузей мистецтва у свій спосіб складали молитву до Праведного Митрополита Андрея Шептицького, В такий спосіб даруючи кошти Свято-Іванівській Лаврі на віднові старих дерев’яних пам’яток архітектури.

Захід традиційно розпочав духовий оркестр семінарії св. Духа, який на руки всіх присутніх склав свою музичну молитву до Митрополита. Особливим гостем концерту був Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, який виступив з батьківським благословенням і закликом кожному з нас бути «руками», «очима», «ногами» митрополита Андрея і творити добрі справи.

Єрм. Юстин Бойко представив 7 таємниць, які приховує старенька Лавра, заснована Андреєм Шептицьким. А також запросив детально пізнавати історію Лаври у часі наукової конференції, яка відбудеться 17-19 листопада 2017 р.

Під час заходу було виставлено для огляду макети дерев’яних зниклих церков «Поема в дереві» п. Михайла Яськовича.

«Митрополит Андрей дуже любив художників, вбачав у них високодуховних людей, підтримував і розвивав їх талант. Проте мало хто знає, що граф Андрей Шептицький також дуже любив малювати. В рамках другого сезону «Молитви до Митрополита» ми мали унікальну можливість побачити полотна, намальовані пензликом владики, і почути презентації його творів з уст генерального директора Національного Музею у Львові ім Андрея Шептицького, заслуженого працівника культури п Ігоря Кожана. Ці два твори експонувалися 2 години у стінах Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, і кожен, хто бажав, міг побачити харизму перегінського бойка, і ніжність неба у пейзажі. Владика високо цінував талант, і цього вечора художники склали в пожертву Митрополиту найкращі свої полотна, щоб в такий спосіб долучитися до відродження Свято Іванівської Лаври», – розповіла організатор Олена Білоус.

Художники, які з любов’ю надали свої полотна для благодійної справи – це п. Люба Лебідь-Коровай, п. Тарас Лозинський , народний художник п. Петро Сипняк, заслужений художник п. Теодозій Салій, заслужений діяч мистецтв Орест Скоп, п. Петро Сметана, п. Вікторія Шатківська, п. Уляна Слюсар, і інші.

На завершення заходу виступила капела «Дударик».

Довідка:
Проект «Молитва до Митрополита або Таємниці старої Ларви» – благодійний проект Олени Білоус та львівських митців на підтримку відновлення дерев’яних архітектурних пам’яток, які належать Свято-Іванівській Лаврі та Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького. Вперше захід відбувся 19 лютого 2017 р. В одному проекті організатори поєднали виставку сакрального мистецтва, олійного живопису, конференцію, молитву і концерт. «В нашому цеху працюють флористи і художники, музиканти і вокалісти , і все це для того, щоб відновити спадщину владики Андрея» – зазначає ініціатор заходу Олена Білоус. Ідея благодійного проекту визріла під час наукової конференції: «Музей народної архітектури та побуту у Львові – спадщина Митрополита Андрея» у часі святкування 150-літнього ювілею від дня народження Праведного Митрополита Андрея Шептицького. Благодійний захід музичним супроводом підтримав вокальна формація «Пікардійська Терція» та духовий оркестр семінарії, котрі підготували для цієї події новий репертуар.