Дублін2018. Кардинал Турксон: Праця – покликання бути партнером Бога
  • Суб, 25/08/2018 - 09:51

Темі праці й підприємництва була присвячена одна з дискусій в рамках Душпастирського конгресу ІХ Всесвітньої зустрічі сімей у Дубліні

«Бізнес повинен рахуватися з особистими талантами і задовольняти потреби людства автентичними та сталими благами, в дусі служіння та солідарності щодо сім’ї», – сказав кардинал Петер Турксон, Префект Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини, відкриваючи панельну дискусію «Покликання ділових лідерів: перспектива родинного підприємства» в рамках Душпастирського Конгресу на ІХ Всесвітній зустрічі сімей, що відбулася ввечері 22 серпня 2018 року.

Покликання і завдання людини

У вступній доповіді кардинал зауважив, що згідно з «Amoris Laetitia», сім’я – це «людська інституція, бажана і створена Богом для дбання про людську особу та її безперервне існування». Отож, людська особа створена не лише «з гідністю на образ і подобу Бога», але також як «чоловік і жінка, спроможні через взаємну співпрацю народжувати дітей та опікуватися ними».

Якщо взяти до уваги завдання «порати та оберігати землю», що також стосуються гідності людини, як Божого образу, тоді праця сприймається як «покликання людської особи бути партнером Бога, ставлячи створіння на служіння потребам людської особи». В цій перспективі «підприємництво – це благородне покликання, яке організовує та здійснює працю, аби поставити створіння та його ресурси на служіння добру людського роду загалом», а сім’я – це «ресурс сталості та служіння любові» для тих, які прийдуть після нас.

Роль родинних підприємств

«Родини, задіяні в діловій сфері, відіграють ключову роль в розвитку спільного добра, в соціальному розвитку та задоволенні економічних потреб людства», – зазначив Ґордіан Ґуденув, директор віденського «Bank Gutmann». Він вказав на те, що родинні підприємства становлять дві третіх підприємств у світі, залучають 60% робочої сили та виробляють коло 70% світового валового продукту. За словами банкіра, Церква покликана підтримувати цінності родин підприємців, «допомагаючи їм по-справжньому здійснювати покликання бути прикладом для інших».