Дублінський коледж усуне Біблію з герба
  • Срд, 09/04/2014 - 13:25

Відома вища школа, Трініті коледж (коледж Пресвятої Трійці, TCD) у Дубліні має намір усунути Біблію зі свого традиційного герба.

Це має статися, за повідомленням «Irish Times», внаслідок змін у цьому традиційному університеті, які коштуватимуть 100 тис. євро. На майбутнє золоту Біблію з застібками, яку зараз видно на гербі TCD, заступить розгорнена книга. На думку керівництва університету, це має символізувати «відкритий доступ до наукових знань для всіх». Підкреслюється, що це зміна «свідома і символічна».

Символ Святого Письма походить із часів, коли 1592 року англійська королева Єлизавета І заснувала у Дубліні Колегію в ім’я Святої і Неподільної Трійці (College of the Holy and Undivided Trinity). У гербі натомість залишаться інші попередні символи: лев, замок і арфа.

Окрем герба, зміниться також і назва навчального закладу: «Trinity College, the University of Dublin», тобто Коледж Трійці, Університет Дубліна, оскільки слово «college» для визначення вищої школи у міжнародному контексті іноді призводить до непорозумінь. Змінюючи назву, керівництво закладу прагне підкреслити, що ця школа належить до вищих.

Коледж Пресвятої Трійці у нинішній ірландській столиці постав 1592 року силою декрету королеви Єлизавети І (1533-1603, королева від 1558 року). Спершу він був призначений виключно для протестантів, і лише через два століття пізніше (1793) було скасовано заборону навчатися там іновірцям (головно католикам).

Цей навчальний заклад за минулі століття закінчили чимало видатних британців, насамперед письменники, зокрема — Джонатан Свіфт, Оскар Уайльд, Семюель Бекет, Едмунд Бьорк, а також колишня президент Ірландії Мері Робінсон та колишній віце-голова Європарламенту Пет Кокс. Сьогодні в цьому університеті навчається понад 15,6 тис. осіб з Ірландії та майже 70 іноземних держав.

Джерело: CREDO