Дух цікавості віддаляє нас від Бога!
  • Чтв, 14/11/2013 - 18:23

Дух надмірної цікавості породжує замішання, віддалюючи від нас Дух мудрості, який, натомість, дає нам мир. На це, коментуючи читання зі старозавітної Книги Мудрості та з Євангелії від Луки, звернув увагу Папа Франциск у свої проповіді, виголошеній під час ранкової Святої Меси в резиденції «Дім святої Марти», у четвер, 14 листопада 2013 року. За його словами, уривок з Книги Мудрості описує «стан душі» справжнього християнина, який «живе у премудрості Святого Духа», що спонукає нас прямувати вперед.

Божий Дух допомагає нам вірно судити, приймати рішення згідно з Божим серцем і завжди дає нам мир. «Це дух миру, любові, братерства, – зауважив Святіший Отець. – І святість полягає саме в цьому. В тому, чого Бог вимагав від Авраама: Ходи у моїй присутності та будь бездоганним». Хто так чинить, той, за словами проповідника, є «мудрим», тому що поступає, спонукуваний Богом.

Але в Євангельському уривкові, який розповідає про те, як фарисеї розпитували Ісуса про прихід Божого Царства, бачимо інший дух, який суперечить духові Божої премудрості. Це дух надмірної цікавості: «Це трапляється тоді, – пояснив Папа, – коли ми хочемо запанувати над Божими проектами, над майбутнім, над речами, все знати, все взяти у свої руки». Фарисеї запитували Ісуса, бо хотіли знати дату, день... Такий дух цікавості віддаляє нас від Духа мудрості, тому що цікавиться «лише деталями, новинами, малими щоденними вістками», або лише тим, «як це станеться?» Таке наставлення віддаляє нас від Бога, це «дух надмірного пустослів’я».

Ісус перестерігає перед такою цікавістю, кажучи: «Не дайте себе звести!» Ця цікавість викликає в нас бажання чути, що Господь то тут, то там об’явився, сказати: «Я знаю певного візіонера, візіонерку, що отримує листи від Богородиці». «Але ж Богородиця є Матір’ю! Вона всіх нас любить! Вона не є начальником пошти, щоб кожного дня надсилати послання», – наголосив Святіший Отець, додаючи: «Такі новини віддаляють від Євангелія, від Святого Духа, віддаляють від миру і мудрості, від Божої слави і краси».

Адже Ісус навчає, що Боже Царство «не приходить, щоб привернути увагу», але «приходить у мудрості». Спаситель додає, що «Боже Царство є між вами», і саме в цьому полягає дія Святого Духа, «Який дає нам мудрість і мир». «Боже Царство, – підсумував Папа Франциск, – є між нами, не шукаймо дивних речей, не шукаймо новизни в дусі цієї світської цікавості. Дозвольмо, щоб Святий Дух провадив нас вперед, з тією мудрістю, яка є подувом лагідного вітру».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va